Quantcast
Channel: Kylling – Fru Timian
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Helstekt kalkun med rosenkål og god saus

$
0
0

For veldig mange er kalkun og nyttårsaften én side av samme sak. Og en velstekt kalkun med god saus og godt tilbehør, er jo skikkelig festmat. For å få ekstra smak inn i kalkunen, legger jeg den i en saltlake 1 døgn før jeg steker den. Leser du denne oppskriften for sent til at du rekker å gjøre det til nyttårsaften, er det ikke krise. Da bare salter og peprer du den litt ekstra før du setter den i stekeovnen.

For å bevare kalkunbrystet saftig, pensler jeg det med smør gjennom hele steketiden.

Kombinasjonen rodekål og bacon er bestandig et vinnertilbehør.

Dette trenger du for å lage heltekt kalkun med rosenkål og god saus til 6 personer

Kalkun
1 kalkun, ca. 5 kg
125 g salt
5-6 l vann
1 sitron
1 appelsin
1 hvitløk
4 laurbærblad
100 g smør eller andefett

Saus
innmat fra kalkunen
2 sjalottløk
1 laurbærblad
1 fedd hvitløk
1 ss smør
1 ss olivenolje
2 dl rødvin
3 dl kraft
1 ss maisenna
3 dl kremfløte
salt
pepper

Tilbehør
400 g bacon
800 g rosenkål

Tin kalkunen i kjøleskapet i 1-2 døgn. Ta ut posen med innmat.

Finn en kasserolle eller en stor bolle som rommer hele (eller mesteparten) av kalkunen. Ha saltet i bollen og rør det ut i litt av vannet. Del opp sitronen, appelsinen og den hele hvitløken og ha det i bollen sammen med laurbærbladene. Legg kalkunen i saltvannet og fyll opp nok vann til at hele kalkunen blir dekt. Legg plastfolie over bollen og la den stå kaldt i ca. 1 døgn.

Neste dag
Sett kalkunen i romtemperatur og hell ut vannet. Sett stekeovnen på 200 grader og smelt smøret eller andefettet.

Legg kalkunen over i en langpanne. Tørk av vannet. Pensle på et lag med smør/fett og sett langpanna på nederste rille i stekeovnen. Kalkunen skal steke et sted mellom 2 timer og 10 minutter til 2 timer og 30 minutter. Hver halvtime pensler du den med fettet. Sett et steketermometer inn i beinfestet når tiden nærmer seg. Er kjernetemperaturen over 72 grader, er kalkunen ferdig. Ta den ut, dekk den med folie og la den hvile i ca. 30 minutter.

Ha innmaten fra kalkunen i en liten kjele og hell over nok kaldt vann til det dekker. Kok opp og fjern skum som danner seg på toppen. Klyv den ene sjalottløken i to og ha i panna sammen med laurbærbladet. La det koke i ca. 30 minutter.

Finhakk den andre sjalottløken og hvitløkfeddet og ha det i en liten kasserolle sammen med smør og olivenolje. La det surre på svak varme i noen minutter til løken har blitt blank. Ha i rødvinen og la den koke nesten helt inn. Så tilsetter du kraften du akkurat har lagd og lar den også koke nesten helt inn. Rør ut maisennaen med fløten og tilsett. Smak til med salt og pepper.

Del baconet i småbiter og brun det i en panne. Rens rosenkålen og kok den i godt saltet vann i ca. 3 minutter. Hell den over i et dørslag og ha den over i panna sammen med baconet. La det surre sammen i noen minutter til rosenkålen er ferdig. Smak til med salt og pepper.


Kyllingspyd med peanøttsaus

$
0
0

Jeg har fått benevnelsen ”Verdens beste kokk” for denne retten! Ikke fra mesterjuryen som smatter seg fram til en vinner under VM i kokkekunst i Bocuse d`Or, men fra Mats på 14. Og det er slettes ikke til å kimse av. Jeg elsker å lage mat som ser bra ut, smaker godt og som begeistrer. Og jeg blir lett om hjertet hver gang jeg treffer en eller annen smaksløk som pirrer mottakeren nok til at han eller hun fullstendig uoppfordret uttrykker sin tilfredshet med maten. For det er jo det matlaging i stor grad handler om. Ja visst skal vi bli mette, men det er en enkel sak å fikse her til lands. Så, når jeg kaster rundt på grytene er det for å glede både meg selv og de andre som skal spise.

Skulle du få lyst til å glede deg selv, kan disse kyllingspydene med peanøttsausen anbefales på det varmeste.

Dette trenger du for å lage kyllingspyd med peanøttsaus til 4 personer

Kyllingspyd
500 g kyllingfilet
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
3 ss soyasaus
2 ss maisolje
1 liten neve frisk koriander
12 trespyd

Peanøttsaus
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ss maisolje
½ rød chili
2-3 ss soyasaus
1 ss brunt sukker
½ boks (2 dl) kokosmelk, helfet
125 g peanøttsmør
saft fra ½-1 lime

4 dl ris

Skjær vekk eventuelle sener fra kyllingfiletene før du deler dem i ca. 1 cm tykke strimler. Prøv å få dem så jevnstore som mulig, da er det lettest å få et godt stekeresultat etterpå. Legg strimlene over i en brødpose sammen med salt, pepper, soyasaus og maisolje. La bitene marineres i kjøleskapet i 2-3 timer. De kan også ligge der over natta.

I mellomtiden legger du trespydene i vann.

For peanøttsausen finhakker du sjalottløken og hvitløken og har det i en stekepanne sammen med oljen. La det surre på middels varme i 4-5 minutter til løken har blitt helt blank. Del chilien i to og skrap ut både frøene og veggene som frøene sitter fast i. Finhakk chilien før du har det i stekepanna sammen med soyasausen, sukkeret, kokosmelken og peanøttsmøret. Her bruker jeg fint peanøttsmør, men du kan også bruke den crunchy varianten. Rør det hele sammen og la det småkoke ett minutt eller to. Smak til med limesaften.

Kok ris etter anvisning på pakken.

Ta kyllingstrimlene ut av marinaden og træ dem på trespydene. Varm en stekepanne eller grillpanne til den er skikkelig varm. Stek spydene i 2-3 minutter på hver side, totalt 4 sider, til du ser de er gjennomstekte. Ikke stek dem lengre enn nødvendig, da kan de fort bli tørre.

Grovhakk korianderen og dryss over kyllingspydene ved servering.

 

Dette bildet er fra boka mi, «Søndagsmiddag» og er tatt av fotograf Mette Møller. Følg gjerne Mette på Instagram: @mettemfoto

 

Kylling tikka

$
0
0

Noe av moroa med å lage mat, er å prøve nye smaker og finne sammensetninger som man ikke har prøvd før. Noen ganger blir resultatet definitivt ikke så smakfullt som det var tenkt, mens andre ganger er smakene som et nyforelsket par – heftig og sammenfiltrert. Jeg er ikke så godt bevandret i det indiske kjøkkenet at jeg vet om det er vanlig å bruke denne grønne risen sammen med kylling tikka. Men i min østfoldske tolkningen av god indisk mat, er dette en perfekt kombinasjon.

I India heter alle smakssatte risretter pilaff. En pilaff kan være en helt enkelt smakssatt ris eller ha en riktig så lang innholdsfortegnelse.

Dette trenger du for å lage kylling tikka til 4 personer

Kylling tikka
4 kyllingbrystfileter
saft av ½ sitron
1 ts salt
2 cm fersk ingefær
4 fedd hvitløk
1 ½ dl matyoghurt
½ dl kremfløte
1 dl revet ost
½-1 ts chilipulver
½ ts gurkemeie
1 ts sukker
1 ½ ss hvetemel
1 ts garam masala
1 ss solsikkeolje

Spinatpilaff
200 g basmatiris
3 ½ dl vann
1 liten løk
1 fedd hvitløk
1 hel grønn chili
2 ss solsikkeolje
1 laurbærblad
2 kardemommekapsler
6 hele, svarte pepperkorn
1 ts hele spisskummenfrø
salt
200 g frossen spinat
2-3 ts sitronsaft

For å få den helt rette smaken på disse kyllingfiletene, blir de gjenstand for dobbelmarinering. Start med å dele kyllingfiletene i ganske store terninger, ca. 4 x 4 cm. Ha dem i en bolle sammen med sitronsaften og saltet. La det marineres i ca. 20 minutter. I mellomtiden gjør du klar ingrediensene til den neste marinaden.

Skrap vekk skallet på ingefæren med en teskje før du river kjøttet på den fineste siden av rivjernet. Riv hvitløkfeddene på sammen måte. Bland det i en bolle sammen med resten av ingrediensene. Tilpass chilimengden til ønsket styrke. En hel teskje gir litt punch i den ferdige retten.

Bland alt godt til du får ut alle klumper. Ha i kyllingbitene. Rør rundt slik at alle bitene blir godt dekt av marinaden. Legg plastfolie over bollen og la kyllingbitene marineres i kjøleskapet over natta, eller minst i 3-4 timer.

Sett grillelementet på stekeovnen på 230 grader.

Mens kjøttet marineres, lager du pilaffen. Skyll risen godt i kaldt vann. Kok opp vannet, hell i risen og sett på et lokk. Kok risen i 10 minutter. Ta kjelen av varmen, men la lokket ligge på i enda 10 minutter. Da er risen ferdig.

Finhakk løken og hvitløken og legg det til side. Rull chilien mellom fingrene for å gjøre den litt mykere. Skjær av stilkfestet og fjern frøene ved å rulle den litt mer, eventuelt stikke skaftet av en lang teskje inni. Ha oljen i en stekepanne og ha i de hele krydderene, inklusive chilipepperen. Stek det på ganske sterk varme i 20-30 sekunder. Skru ned varmen noe og tilsett løken. Stek den til den blir helt blank. Det tar 3-4 minutter. Ha i spinaten og stek videre til den har tint fullstendig. Så har du i sitronsaften og risen og steker stek til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt.

For egentlig å leve opp til navnet tikka – som betyr kjøttbiter stekt på spyd – burde jeg træ bitene på et grillspyd når jeg skal steke dem. I dag fordeler jeg bitene like så godt på et stekebrett kledd med aluminiumsfolie og steker dem under grillelementet i stekeovnen.

Sett stekebrettet høyt opp i stekeovnen og stek i ca. 8 minutter. Det skal begynne å bli noen brune flekker på bitene. Ta ut brettet og snu bitene. Stek videre i ca. 5 minutter. Grillelementer i stekeovner oppførere seg etter min erfaring ganske forskjellig, så følg med slik at det ikke blir verken for mye eller lite stekt.

La kyllingbitene hvile i 2-3 minutter før du serverer dem med pilaffen.

I grillsesongen, kan du selvfølgelig træ bitene på spyd og legge dem på en god og varm grill.

 

 

Dette bildet er tatt av Mette Møller til boka mi «Søndagsmiddag». Følg gjerne Mette som @mettemfoto på Instagram. 

 

Pasta med kylling og tomatsaus

$
0
0

Vi er enige om at vi elsker supergode hverdagsmiddager som kan lages på under 30 minutter! Ikke sant? Og som i tillegg er bra for både kropp og sjel å spise. Det er denne middagen! Så friske og gode smaker og så vakker å se på. Ja, jeg tillater meg å si det. Jeg elsker det når det er så skarpe farger på maten. Dette er en hverdagsmiddag etter mitt hjerte. Håper den er etter ditt også!

Når jeg skal lage ferdig middagen fort, bruker jeg ofte food processoren til enten å kutte eller skive opp ingredienser jeg skal bruke. Her kjører jeg alle grønnsakene i food processoren og kutter dem i småbiter. På den måten får jeg en tykk tomatsaus som inneholder masse godt.

Denne middagen er en del av min «Middag på under 30 minutter»-serie

Dette trenger du for å lage kylling og pasta til 4 personer

Tomatsausen
1 gulrot
2 vårløk
1 stilk selleri
¼ blomkål
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 boks, 4 dl, opphakket hermetisk tomat
¼ ts tørkede chiliflak eller chilipulver
1 ts tørket oregano
1 ts sukker
10-12 grener frisk timian
½ ts salt
nykvernet pepper
1 sitron

Kyllingen og resten
300 g tagliatelle
350 g kyllingfilet
50 g bacon
½ ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper
½-1 rød chili

Start med å koke opp en stor kjele med vann til tagliatellen. Salt vannet godt før du koker pastaen etter anvisning på pakken. Når pastaen er ferdig kokt, hvelver du den over i et dørslag og lar den renne av. Ta vare på litt av kokevannet. Det skal du spe ut tomatsausen med.

Skrell gulrota og del den i litt mindre biter før du har den i food processoren sammen med vårløk, selleri, blomkål og hvitløkfeddene. Kjør knivene rundt til det hele er opphakket og nærmest smulete. Ha dette i en stekepanne med høye kanter eller i en kjele sammen med oljen og la det surre på litt under medium varme i 3-4 minutter. Ha så i de hermetiske tomatene, chiliflakene og den tørkede oreganoen. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Ha i sukkeret og den opphakkede timianen og smak til med salt og pepper. Hvis nå tomatsausen blir litt tykk, noe den etter all sannsynlighet kommer til å bli, sper du den ut med det kokevannet du tok vare på i sted. Klem over litt sitronsaft når sausen er ferdig.

Mens sausen koker, gjør du klar kyllingen og resten. Del kyllingfiletene i terninger på ca. 4 x 3 cm og brun dem i en stekepanne sammen med opphakket bacon og oljen. Dryss over salt og pepper. Hakk opp chilen og la den steke med de siste 2 minuttene. Du bestemmer selv om du vil ha med frøene på chilien eller ikke.

Da er alle deler ferdige og det er bare å blande det sammen på et stort serveringsfat.

God middag!

 

Arvekyllingen

$
0
0

Dette er en av de oppskriftene som går i arv, ikke akkurat fra generasjon til generasjon, men fra selskap til selskap. Der alle damene (og nå er jeg ikke kjønnsdiskriminerende) sitter med hver sin blokk, penn og papir når middagen er fortært. Jeg fikk den fra min svigerinne, som i sin tur hadde fått den fra en på jobben. Og skal jeg tro henne, og det har jeg all grunn til å gjøre, har alle damene på jobben hennes denne retten på sin ”sikker vinner når vi er mange til middag-liste”.

Du søler ut en stekepanne på din vei mot det ferdige resultatet, og du må koke ris eller pasta til, men det er helt greit. Gleden ved å sette denne retten på bordet er mye større enn to skitne gryter.

Dette trenger du til 4 voksne og 6 unger:
2-3 ss olivenolje
5-6 tomater
8 kyllingfileter
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gul paprika
1 rød paprika
3 dl kremfløte
3 dl creme fraiche
150 g hvitost
salt
pepper

Sett stekeovnen på 200 grader.
Smør langpanna med 1 ss olivenolje før du deler tomatene i skiver og legger i bunnen av panna.
Del opp hver kyllingfilet i 4-5 biter. Ha 1 ss olivenolje i stekepanna og brun halvparten av kyllingbitene på ganske sterk varme. Dryss over litt salt og pepper. Kyllingen trenger bare å få en brun stekeskorpe før du fordeler bitene over tomatene i langpanna. Gjør det samme med resten av bitene.

Skrell og finhakk løk og hvitløk og ha det i stekepanna når du er ferdig med kyllingen. La det surre på ganske svak varme i 4-5 minutter til løken har blitt blank og myk. I mellomtida deler du paprikaene i to og tar ut kjernehuset før du skjærer dem opp i staver. Fordel både paprikaen og løkblandingen over kyllingen. Hell over fløten og creme fraichen, og strø på salt og pepper. Riv osten på den grove siden av rivjernet og fordel den på toppen. Sett hele langpanna på rillen under midten i stekeovnen og la det steke i 40 minutter.

Kok ris som du serverer ved siden av. Og kanskje en grønn salat.

 

Kyllinggryte med potet og bacon

$
0
0

Dette er en fantastisk gryte! Smaken tilsier egentlig at denne middagen har stått og kost seg på stekeplata i mange timer, men så er det bare en halvtime siden jeg satte i gang med hele middagsprosjektet. Og det er jo nettopp det veldig mange av hverdagene handler om når du kommer deg hjem fra jobb. Hva skal vi ha til middag? (Gjelder ikke for de av dere som er flinke til langtidsplanlegging, noe jeg ikke er!) Hva rekker vi å lage til middag i dag før en eller annen pode skal kjøres hit eller dit? Og er det mulig å lage mat fra bunnen av på den tilmålte tiden? Denne gryta rekker du hvis du har 30 minutter på deg fra du starter til middagen må være servert. Prøv selv og se!

Dette trenger du for å lage kyllinggryta til 4 personer

4 kyllingbryst
130 g bacon i skiver
3 ss olivenolje
1 løk
3 fedd hvitløk
5-6 kokefaste poteter
1 ss dijonsennep
1 ss tomatpuré
1 ts paprikapulver
4 dl kyllingbuljong
salt
pepper
litt timian til pynt

Aktiv tid: 10 minutter

Fra start til ferdig middag: 30 minutter

Del hvert kyllingbryst i 4-5 biter og skjær opp baconskivene i mindre biter. Ha det i en gryte sammen med olivenoljen. Stek på ganske sterk varme til det begynner å bli gyllenbrunt.

I mellomtida hakker du opp løken og hvitløken. Skrell potetene og del dem opp i terninger på 1 x 1 cm.

Ha det oppi gryta sammen med dijonsennep, tomatpuré og paprikapulver. Hell over buljongen, legg på et lokk og kok opp. La det småkoke i 15-20 minutter. Du kan ta av lokket og la det koke uten lokk de siste 5 minuttene, slik at sausen tykner noe. Smak til med salt og pepper. Strø over litt timian og server.

Vårlig kylling med nypoteter, asparges og sukkererter

$
0
0

Jeg elsker det faktum at det er vår i lufta! Endelig er lyset skikkelig tilbake! Det er (nesten) lyst når vekkerklokka ringer på morgenen og ungene kan leke ute i lyset ganske så lenge på kveldene. Det er deilig! Da jeg rakte ute i hagen i dag, så jeg dessuten at krokousen eller snøklokkene, jeg vet ikke helt, har begynt å spire. Jeg har igrunn vært veldig moden for vår ganske lenge nå, så dette må feires!

Her kommer derfor en oppskrit på en deilig vårkyllingrett full av sukkererter, brokkoli, asparges og vårløk. Jeg vet at det er alt for tidlig for den norske aspargesen og sukkerertene ennå, men jeg kan ikke dy meg og kjøper importerte. Jeg vil smake våren!

I sommer skal jeg dessuten dyrke mine egne sukkererter! Det er et barndomsminne som sitter skikkelig på netthinnen, det. Robbing av sukkererterranken hjemme! Ikke for at vi noen gang ble tatt for robbingen. Jeg tror de hjemme var glade for hver eneste lysegrønne belg vi knasket i oss.

Foreløpig har mine barn kun blitt eksponert for butikkversjonen, og de har ikke blitt overbevist om at dette faktisk er knask på høyt nivå. Men jeg vet jo det at de får et helt annet forhold til ertene hvis de er med på å spa, så og vanne selv. Såerter er innkjøpt, og det er ikke alt for lenge til vi kan finne fram spaden og sette i gang.

Dette trenger du til 4 personer
4 kyllingbrystfileter
2 ss olivenolje
1 løk
3 fedd hvitløk
ca. 650 g nypotet
ca. 4 1/2 dl kyllingbuljong
pepper
1 bunt brokkoli
1 bunt asparges
75 g sukkererter
2 vårløk
salt

Skjær av eventuelle fettflekker på kyllingfiletene og tørk dem med kjøkkenpapir. Varm olivenoljen i en gryte eller stor stekepanne med litt høye kanter og lokk og ha i filetene. Brun dem 3 minutter på hver side. I mellomtiden skreller du løken og hvitløken og finhakker dem. Når kyllingfiletene har fått en gyllen farge, skrur du ned varmen til litt under medium styrke og har i løken og hvitløken. La den surre sammen med kyllingen i 4-5 minutter, til løken har blitt blank. Den skal ikke ta farge.

Vask og skrubb nypotetene. Er potetene store, deler du dem i mindre biter før du har dem i gryta sammen med buljongen og godt med nykvernet pepper. La det koke opp før du legger på lokket og skrur ned varmen til det akkurat koker. La det småkoke som dette i til potetene er nesten ferdigkokte.

Del opp brokkolien i små biter. For at den skal bli finest mulig, bruker jeg å dele den i stilken med en kniv og så rive selve blomsten fra hverandre. Da ryr den ikke så fort i stykker heller.

Skjær vekk de tørre endene på aspargesen. Er den lang, deler du den i to litt på skrått. Fjern eventuelt stilkfestet på sukkerertene og skjær vårløken i skiver.

Ha brokkoli og asparges i kasserollen og kok videre i 2 minutter. Så har du i sukkerertene og vårløken og koker ett siste minutt. Smak til med salt og pepper før du serverer.

Kylling og pølse i langpanna

$
0
0

Jeg er glad i prinsippet om å ta hva som finnes i kjøleskapet eller eventuelt fryseboksen når du skal lage middag, og denne middagen tilhører denne kategorien. For at det skal være mulig å lage en slik middag, kreves det selvfølgelig at det faktisk finnes noe i kjøleskapet. Og at du innimellom fryser ned litt. Jeg er helt elendig på å bruke store, frosne bøtter med god gryterett og andre ting som trenger ett eller to døgn på seg for å tine, men er desto bedre på nedfrysing, og bruking, av strykkfrosne ting. Alt som kan tine på kort tid (uten at kvaliteten blir forringet) liker jeg.

I tillegg til å være glad i kjøleskapsmat, elsker jeg mat som nærmest lager seg selv i stekeovnen. Det er så deilig når jeg kan lage ting klart, sette på stekeovnen og bare vente på ferdig middag. Da kan jeg bruke ventetiden på å gjøre unna all oppvasken, starte en maskin med klesvask eller rett og slett lese avisa. Du må for all del kun se på som en veileder. Kjør for all del ikke til butikken for å kjøpe sjalottløk hvis det mangler i kjøleskapet ditt! Retten lever et godt liv helt uten løk også.

God middag!

Dette trenger du for å lage kylling- og pølseform i langpanne til 4 personer
6-8 poteter
½ bunt brokkoli
4–5 fedd hvitløk
4 sjalottløk
8-10 cherrytomater
2-3 middagspølser
noen grener frisk timian eller oregano
3-4 ss olivenolje
salt
pepper
4 kyllinglår eller 8 kyllingklubber
1 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie

Sett stekeovnen på 225 grader og finn fram en ildfast form.

Skrell eller vask potetene godt. Jeg synes de smaker best når jeg beholder skallet, men det er en smakssak. Skjær dem i skiver som er ca. ½ cm tykke. Del opp brokkolien i små buketter, ta av skallet på hvitløkfeddene og sjalottløken. Sjalottløken og cherrytomatene deler du i to.

Skjær hver pølse opp i 4-5 biter. Her bruker jeg middagspølser med paprika og basilikum. Ha alt over i en langpanne eller en ildfastform. Grovhakk krydderurtene og ha i. Hell over olivenolje, dryss på salt og pepper og bland alt godt.

Hvis kyllinglårene er store, skjærer du et snitt eller to i dem før du gnir dem inn med paprikapulver, gurkemeie, salt og pepper. Legg dem over i forma. Stekes midt i ovnen i 35-40 minutter.

God middag til deg!

 

 


Kinesiske kyllingspyd med ris

$
0
0

Jeg kan ikke garantere at det er akkurat sånn de ville ha lagd og servert disse kyllingspydene i Kina. Men oppskriften er iallfall inspirert av en kinesisk oppskrift jeg fant i et eller annet magasin. Det jeg helt klart kan garantere, er at smaken er helt eminent og at kyllingen er skikkelig saftig – under forutsetning av at den ikke stekes alt for lenge.

Og husk: det går helt fint å lage grillspyd selv om det ikke er sommer ennå. Jeg finner frem grillpanna titt og ofte. Og har du ikke en grillpanne, går det helt strålende å steke dette i en helt vanlig stekepanne også!

Dette trenger du til 4 personer
5 ss curry paste
2 ss fiskesaus, nam pla
3 dl kokosmelk
4 kyllingfileter
2 røde paprika
400 g bambusskudd (i boks)
4 dl jasminris

Bland curry paste, fiskesaus og kokosmelk og hell det over i en dobbel brødpose. Del opp kyllingfiletene i terninger på ca. 2 x 2 cm og ha dem oppi posen med kokosmarinaden. Rist og gni litt på posen sånn at alle bitene blir dekt av marinaden. La det ligge slik i 20 minutter.

Finn fram grillpinner av tre og legg dem i en bolle med vann mens kjøttet marineres.

Del paprikaen i to, fjern kjernehuset og skjær den opp i firkanter på ca. 2 x 2 cm. Når kjøttet er ferdig marinert, trær du kylling, bambusskudd og paprika på trespiddene.

Varm opp grillen eller grillpanna og stek kyllingspiddene på relativt sterk varme i 2 minutter på hver side. Skru ned varmen og pensle på et nytt lag marinade på alle sider. La kjøttet stekes eller grilles videre i noen minutter. Ta gjerne en stikkprøve for å forsikre deg om at kjøttet er gjennomstekt.

Kok ris etter anvisning på pakken. Her bruker jeg en blanding av vanlig hvit ris og villris.

Baconsurret kylling med pestopoteter

$
0
0

Jeg kommer aldri til å bli lei av en god pesto! Pesto var veldig moderne for en del år siden og så ble det plutselig veldig lite hippt å lage og servere pesto. Det bryr ikke jeg meg særlig mye med. Er det godt, så er det godt. Ferdig med det (som sønnen på 10 bruker å si). De har jo ikke plutselig sluttet å lage og spise sin pesto Genovese i Italia heller.

Det som er genialt med pesto er at det passer til utrolig mye. Rødt kjøtt, hvit kjøtt, fisk, pasta og grønnsaker. Jeg har fremdeles tilgode å finne en basilikumpesto på glass i butikken som er verdt sine kroner, så her i huset går det i hjemmelagd. Har du en food processor eller stavmikser er det en ganske så kjapp prosess også.

Dette trenger du for å lage bacunsurret kylling med pestopoteter til 4 personer
4 kyllingfileter
1/2 ts salt
nykvernet pepper
8 baconskiver
litt smør og olje til steking
6-700 g nypotet

Pesto
40 g pinjekjerner
1 stor potte basilikum
1 fedd hvitløk
40 g fersk parmesan
ca. 1 ¼ dl god olivenolje
5-15 dråper tabascosaus (jeg bruker chipotle tabasco)
saft av 1/2 lime
ca. 1 ts salt
pepper

Skjær vekk eventuelle fettflekker på filetene før du fordeler salt og pepper rundt dem. Du trenger ikke så mye salt, for baconet er jo også salt. Surr baconskivene rundt filetene. Prøv å få skjøtene på undersiden av dem. Varm litt smør og olje i en stekepanne og brun filetene på forholdsvis sterk varme. Stek siden med skjøtene først. Skru ned varmen og etterstek filetene under lokk i 12-15 minutter. Du kan sjekke om filetene er gjennomstekte ved å stikke en kniv inn i den ene fileten. Er kjøttsaften som kommer ut klar, er de ferdige. Eller du kan bruke et steketermometer. Ved 72 grader, er de ferdige.

Skrubb potetene og del dem i to eller fire, avhengig av hvor store de er. Kok dem møre i godt saltet vann. Hell ut vannet og la dem dampe tørre.

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og rist dem på litt over middels varme til de blir brunflekkete. Følg godt med slik at de ikke blir brent. Ha pinjekjernene, basilikumbladene og hvitløkfeddet i en liten food processor eller blender. Del opp parmesanen i mindre terninger før du har dem oppi blenderen. Kjør rundt til det har blitt most sammen. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens blenderen fremdeles går rundt.

Smak til med tabasco, limesaft, salt og pepper. Hell pestoen over potetene og bland det sammen.

 

Saftig, panert kylling til middag

$
0
0

For å gi ekstra smak til helt vanlig kylling, som jo ikke smaker all verden, panerer jeg dem her i brødsmuler og parmesan. Det blir skikkelig saftig og godt! Oppskriften er sterkt inspirert av en oppskrift jeg har lest i én av Nigella Lawsons kokebøker.

Dette trenger du til 4 personer
4 kyllingfileter
3/4 dl yoghurt naturell
1/2 dl h-melk
1/2 ts paprikapulver (jeg bruker spansk, røkt paprikapulver som smaker mer enn det vanlige du kjøper i dagligvarebutikken)
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts gurkemeie
smør og olje til steking

2 skiver brød (her bruker jeg vanlig halvgrovt kjøpt brød)
1 neve revet parmesan
1 ts Maldonsalt

12 små poteter eller noen færre hvis du bruker større
1 ts salt
10-12 hvitløkfedd
12 små cherrytomater
1-2 ss olivenolje

     

     

Legg kyllingfiletene i en brødpose. Lukk den før du bruker kjevlet til å benge løs slik at de blir flate. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden før du heller den oppi posen. Lukk den igjen og gni nok til at alt kjøttet blir dekt av marinaden. La den ligge slik på benken i 30 minutter. Skal den marineres lenger, legger du kjøttet i kjøleskapet.

I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader varmluft. Vask potetene godt. Kok opp godt saltet vann i en kasserolle og kok potetene i 8 minutter. Bruker du større poteter, deler du dem i to eller fire før du koker dem. Hell av vannet og rist på kasserollen en gang eller to slik at skallet blir litt ødelagt. Det gjør det ekstra sprøtt etterpå. Ha dem over i en ildfast form sammen med hvitløkfeddene – hele med skall – salt, tomater og olivenolje. Rør rundt i det en gang eller to før du setter formen i stekeovnen og steker i 15-18 minutter.

Ha brødskivene i en food processor og kjør knivene til det har blitt helt smulete. Riv parmesanen på den fine siden av rivjernet. Jeg har et rivjern av typen Microplane som er eminent til dette bruk. (Sett det på ønskelista di til neste bursdag.)

     

     

Bland sammen brødsmulene, parmesanen og Maldonsaltet. Ta kyllingen ut av marinaden og legg den over på kjøkkenpapir for å tørke av mesteparten av marinaden. Du trenger ikke å tørke skikkelig, bare klappe papiret over en gang. Vend kyllingfiletene i brødsmuleblandingen. Smelt sammen smør og olje i en stekepanne og brun filetene i 4-5 minutter på hver side. Ta potetene ut av stekeovnen når de er ferdige!

Da er du klar for å spise sprø panerte kyllingfileter med ovnsbakte poteter!

 

Luksussalat for hele familien

$
0
0

Jeg skjønner at ungene begynner å bli litt eldre når jeg på en lørdag kan sette en svær salatbolle på bordet og de gafler i seg av alle godsakene som er i den. Når det er sagt, skal ikke jeg skryte av unger som er voldsomt entusiastiske når det kommer til en salatverdenen, men de liker issalat og hjertesalat og en del av de typisk milde salatingrediensene. Tomaten har de ennå ikke fått opp øynene for. Men, det kommer! Jeg var ingen stor tomatentusiast selv i en alder av 8.

Det er litt merkelig egentlig, for selv om de ikke da ikke liker sterke ting, elsker de basilikumpesto. Og det er jo skikkelig sterkt! Merkelige greier.

Luksustilskuddet i salaten er kyllingconfit. Stangekylling lager ferdig kylling- og andeconfit som du får kjøpt i Ultra, Meny og andre dagligvarebutikker med stort vareutvalg. Og den confiten er god! Du føler deg høyt hevet over det virkelige liv når du kan rive av store biter av et ultramørt og like ultrasaftig kyllinglår.

Confit er en gammel fransk konserveringsmetode hvor kjøtt (opprinnelig and) ble kokt i andefett før det ble hellt opp i hermetiske glass og lagret vell og lenge. Du kan med enkelhet gjøre denne jobben selv fremdeles. Jeg juksa, og kjøpte 2 deilige, mørke kyllinglår ferdige i butikken. Du kan selvfølgelig bruke to vanlige kyllinglår istedenfor confitert versjon.


Dette trenger du til 4 personer (2 voksne og 2 barn)
2 kyllinglår-confit – ca 700 g med fett
400 g pastaskruer
ca. 5 ss basilikumpesto (jeg hadde rester av hjemmelagd som jeg brukte)
1/2 issalat
1/2 hjertesalat
10-12 cherrytomater
salt
pepper
1 fedd hvitløk
2-3 ss olivenolje

     

Tilbered kyllingen etter anvisning på pakken. (Du skjønner at dette blir mørt og godt når du ser på disse bildene. Det er massevis av deilig andefett som omkranser lårene). Sil fettet og hell det over i en boks. Ta vare på det til neste gang du skal lage ovnsbakte poteter eller steke kjøtt i stekeovnen. Det holder seg i mange måneder.

     

     

Kok pastaskruene i godt saltet vann. Hell dem ut i et dørslag og la dem renne av. Bland pastaskruene med pestoen. Del opp salaten og tomatene. Riv hvitløkfeddet og bland det sammen med olivenoljen. Riv opp kyllingkjøttet og bland alt.

Kyllingwok med cashewnøtter

$
0
0

Å woke handler om gode råvarer og god logistikk. Ja, det hjelper ingenting å ha gode råvarer dersom logistikken ikke er i orden. Skrell, kutt og forbered alle ingrediensene før du setter i gang. Jeg bruker å legge dem i hauger på tallerkener, plassert ut i fra når de skal oppi panna. Først når alt ligger klart, kan jeg ha full oppmerksomhet mot den varme wokpanna. Du trenger ikke egen wokpanne for å woke, men en panne med høye kanter må du ha.

Dette trenger du til 4 personer
3 kyllingbryst
4 ss søt chilisaus + litt til servering
250 g nudler
1 løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
3 stk vårløk
2 stilker selleri
50 g cashewnøtter
3 ss rapsolje eller annen nøytral olje
5 ss soyasaus

Skjær kyllingfiletene i strimler og ha dem i en pose sammen med chilisausen. La dem marineres mens du starter med resten.

Kok nudlene i lettsaltet vann, etter anvisning på pakken. Pass på at dem ikke koker for lenge. Når de er ferdigkokte, heller du dem over i et dørslag og lar det renne kaldt vann over slik at kokeprosessen stoppes.

Finhakk løk og hvitløk. Del chilien i to og skrap ut frøene med en teskje. Finhakk chilien og legg til side sammen med løken.

Skjær vårløken og selleristilkene i tynne ringer. Har du små selleristilker, med grønne fine blad, hakker du med dem også. Legg til side.

Ha cashewnøttene i en tørr wok- eller stekepanne, og rist til de blir brunflekkete. Legg dem til side.

Ha 2 ss olje i pannen og ha i løk, hvitløk og chili. Bruk ganske svak varme og la det surre til løken blir blank. Det tar omlag 4 minutter. Ta det ut.

Ha i resten av oljen, sett på sterk varme og ha i kyllingbitene. Stekes til de er gjennomstekte, ca 4 minutter. Ha over soyasausen og la den koke litt inn, ca. 1 minutt. Ha i mesteparten av vårløken og selleristilkene, samt løkblandingen og bland alt sammen. Ha i nudlene og rør dem godt inn. Når de har har blitt varme strør du over peanøttene og resten av vårløken og selleristilkene.

Dette smaker godt både varmt og kaldt.

Her serverer jeg det sammen med pitabrød og litt ekstra chilisaus.

 

Kyllingsalat med brødkrutonger

$
0
0

Denne salaten er i tett familie med cæsalsalaten – frisk, crispi og mettende.

Deilig og helt perfekt middag eller lunsj når du har lyst på noe lett og godt.

Dette trenger du til 4 personer:
2 egg
1 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1/2 dl solsikkeolje
saften av 1/2 sitron
1 ts worchestershiresaus
ca. 25 g parmesan
salt
pepper
4 kyllingbryst
1 romanosalat eller annen kraftig salat
1 neve ruccolasalat
brødkrutonger (se oppskrift under sersom du vil lage dem selv)

Pisk sammen eggene. Press eller finhakk hvitløken og tilsett. Spe med oljen i en tynn stråle mens du pisker hele tiden. Tilsett sitronsaft og worchestershiresaus, finrevet parmesan, salt og pepper. Hvis dressingen er veldig tykk, tilsetter du 1–2 ss vann.

Salte og pepre kyllingbrystene og stek dem i en panne. Skjær dem opp i litt store stykker.

Vask og tørk salaten og riv den i mindre biter. Bland inn halvparten av dressingen. Dander salaten på et fat. Ha over kyllingbitene og brødkrutonger og ha resten av dressingen over.

Brødkrutongene kan du kjøpe ferdig, eller lage dem selv at dagsgammel loff. Skjær loffen i terninger, ha olivenolje i en stekepanne og ha loffbitene oppi. Stekes på middels varme til brødbitene blir sprø. Ha gjerne over litt finhakket hvitløk og noen krydderurter under stekeprosessen.

 

Årets første kantareller

$
0
0

Ikke visste jeg at det var vanlig å finne kantareller så tidlig på året. Det er jo sånn i og for seg ikke sikkert at det er vanlig heller, men det er helt sikkert at det plutselig dukket opp en rad med små, oransje kantareller foran meg på veien ved hytta i går.

De ble straks brakt med tilbake til hytta og traktert med smør, salt og pepper. Mmmmm!

Det ble en bitteliten smak på oss alle! Heldigvis hadde vi litt mer mat å diske opp med. Noen skiver av Norges udiskuterbare beste spekeskinke – Santa Kristina – var apetittvekker. Den er veldig dyr å kjøpe i 100 grams pakker, så den må nytes til det fulle!

Marinerte kyllingbryst - marinade av solsikkeolje, sitronrgress, hvitløk, løk, grønn chili, timian, salt, pepper – blir trædd på lange metallspyd.

Når jeg forbereder til grilling, dekker jeg alltid fatet med et dobbelt lag med plastfolie, så kan jeg bruke det samme fatet – da uten plastfolien – til det ferdige kjøttet.

 

Små spanske chorizopølser – de selger noen veldig gode på Rema 1000 for tiden! Hipp hurra! ligger klare sammen med spydene.

Fru Timian trær kyllingspyd.

Etter en tur på grillen.

Råstekte potetbåter.

Helt enkel salat.

Med avokado, dressing og fetaost i små skåler ved siden av. Ikke alle ungene liker alt, men alle liker grønn salat.

Min bror – Gunnar – og svigerinne – Tina – koser seg!

 

 


Deilig spansk paella

$
0
0

Det er nesten ikke mulig å ha vært i Spania uten å ha spist saftig og god paella. Ulike varianter selges nærmest alle steder, også i typiske snackbarer og hurtigrestauranter.

Paella stammer fra Valencia og navnet kommer fra pannen maten tilberedes i, paellera. Originalt ble den lagd med kaninkjøtt og snegler, men nå får du kjøpt den med mange ulike hovedingredienser. Spanjolene er flinke til å bruke den av all den gode sjømaten som de har, så sjansen er stor for at du finner kongereker, kreps eller eller skjell i paellaen.

Det er ikke bestandig så lett å finne spansk paellaris rundt om i norske dagligvarebutikker, så jeg ender ofte opp med å bruke italiensk risottoris i steder for. Jeg kan jo ikke la meg stoppe av mangelen på riktig ris!

Jeg er utrolig glad i mat som lages ferdig i én panne, og hvor jeg kan sette pannen rett på bordet. Det er ordentlig avslappa mat. I oppskriften bruker jeg tørre bønner. Du kan uten problemer bytte dem ut med en boks hermetiske.

Dette trenger du til 4 personer
200 g store hvite bønner
2 kyllingfileter
1 dl olivenolje
salt
pepper
1 løk
2 fedd hvitløk
3 tomater
1–1 1/4 l kyllingkraft/-buljong
400 g spansk ris, med middels store korn
1/2 ts safran rørt ut i 2 ss kokende vann, ev. 2 ts gurkemeie
1 gren fersk rosmarin
16–20 rå scampi
flat bladpersille

Store, hvite tørkede bønner får du kjøpt i de fleste helsekostforretninger i tillegg til velassorterte dagligvarebutikker. Legg bønnene i en bolle med rikelig vann og la det stå over natta. Tøm ut vannet og skyll av dem. Ha dem i en kasserolle, fyll på med vann til det går 7–8 cm over bønnene, 2 ts salt og la det koke i 1 time. Velger du heller hermetiske, tilsetter du dem samtidig som scampiene.

Skjær kyllingfiletene i passe store serveringsstykker. Ha olivenolje i stekepannen og varm den opp. Ha i kyllingbitene og stek dem gyldne på alle sider. Strø på litt salt og pepper. Det tar 4–5 minutter. Ta ut kyllingbitene og legg dem tilside. La oljen være igjen i panna.

Finhakk løken og hvitløken og ha i stekepanna. La det surre på ganske svak varme i noen minutter til løken er blank og myk. I mellomtiden flår du tomatene. Skjær et kryss på toppen av tomatene. Ha dem opp i en gryte med kokende vann og la dem ligge der i 20–30 sekunder. Ta dem opp og skyll kaldt vann på dem. Nå er det lett å flå av skinnet. Del tomatene i båter og skjær ut det bløte inni. Skjær opp tomatkjøttet i småbiter og ha oppi sammen med løken. La det surre videre i 2–3 minutter.

Ha i kyllingkraften (som er varm), risen, kyllingbitene, bønnene, safranen og finhakket rosmarin, og la det småkoke i ca. 20 minutter uten lokk. Jeg bruker bare å la den stå sånn uten å røre nedi den. Det som eventuelt fester seg til bunnen smaker kjempegodt.

Mens dette småkoker, renser du scampiene. Det er fint å la skallet på halene være igjen. Vær sikker på at du får med deg tarmen når du renser scampiene. Skjær et snitt øverst på ryggen for å dra den ut.

Når det er 3–4 minutter igjen av koketiden, har du i scampiene. Smak samtidig på risen for å kjenne om den begynner å bli ferdig. Like før den er ferdigkokt, skal du nemlig ta panna av plata, legge på et lokk eller en ren klut og la paellaen hvile i 5–6 minutter. Da blir risen ferdig mens den står og godgjør seg.

Finhakk persillen og strø over like før servering. Server rett fra panna.

 

 

Kylling med bønner og tomatsaus

$
0
0

Jeg har bestandig et godt lager med hermetiske tomater stående klar. Moste, opphakkede, hele cherrytomater og hele plommetomater. Hele bøtteballetten er representert på hermetikkhylla. Jeg kjøper bestandig ukrydrede versjoner. Liker best å stå for krydderiene selv. Full kontroll er tingen! Ved siden av tomatene på hermetikkhylla står det et også et utvalg av ulike hermetiske bønner. Store, små, hvite og røde.

Saken er, med bokstomater og bønner på hylla er du aldri langt unna et godt middagsmåltid. Her bruker jeg begge delene sammen med store kyllinglår. Du kan også bruke en hel kylling. Oppdelt eller stekt hel før oppdelingen. Helstekt må du legge til litt på steketiden. Oppdelt, steker du lårene i 10 minutter før du legger i brystfiletene. La skinnet på filetene være på for å beholde mest mulie saftighet.

Dette trenger du til 4 personer
3 bokser hermetiske tomater, knuste
salt
pepper
1 ts sukker
7–8 fedd hvitløk
1 stor neve basilikum
2 ts red curry pasta
5 ss olivenolje
8 store kyllinglår, evt 1 oppdelt rå kylling
1 boks store hvite bønner
1 neve god oliven
rømme til servering

     

Sett stekeovnen på 225 grader.

Bland tomat, ¾ ts salt, litt pepper og sukker i en ildfastform.

Ha hvitløk, basilikum og curry pasta i en morter eller blender og knus det til det har blitt en grøt. Du kan også finhakke det hele og blande det sammen i en bolle. Hell i olivenoljen i en tynn stråle mens du rører det sammen. Ha i litt salt og pepper. La deg ikke avskrekke av den store mengden hvitløk. Når dette blir gnidd godt inn i kyllingkjøttet og stekt, legger det igjen en fantastisk smak. Så bruk den mengden som står, selv om svigermor kommer på besøk.

Skjær 2 snitt i hvert kyllinglår og gni krydderblandingen inn i kjøttet. Legg kyllingbitene over tomatsausen. Sett forma på nest nederste rille i stekeovnen og stek i ca. 45 minutter.

Skyll bønnene godt i kaldt vann. Når det er 5 minutter igjen av steketida, tilsetter du dem og olivenene.

Serveres med en klatt rømme og godt brød

Kyllingsuppe med ris

$
0
0

Hvis du er glad i suppe, kan det være en god investering å kjøpe en stavmikser. Da kan du nemlig veldig enkelt mose alt innholdet uten å flytte det ut av kasserollen. Må jeg helle suppa over fra en kasserolle og oppi en food processor eller blender, for så å få det tilbake i kasserollen igjen, øker terskelen for å lage suppa betraktelig.

Når jeg lager denne kyllingsuppa, bruker jeg stavmikser for å få en jevn suppe hvor kyllingen er det eneste som er i biter. Men det er ikke noe i veien for å ha en tynnere suppe hvor også grønnsakene og risen er i biter.

Som du ser er det en del enten-eller-valg i oppskriften, og det er for å gjøre det lettere for deg. Om du tar det ene eller andre spiller ikke så stor rolle for det endelige resultatet, så bruk det som er enklest for deg.

Dette trenger du til 4 personer
3 kyllingfileter eller 1 ferdiggrillet kylling
1 ss olivenolje
2 gulrøtter
2 fedd hvitløk
1 løk
1 rød chili
1 dl ris
7 ½ dl kyllingbuljong
1 boks hermetiske tomater
4 dl kokosmelk eller matfløte
½ ts sukker
salt
pepper
1 boks cannellonibønner eller kikerter

Del kyllingfiletene i strimler og stek dem i olje i en panne. Ha på litt salt og pepper. Ta dem ut av panna og sett dem til side. Bruker du ferdiggrillet kylling, deler du den i mindre biter.

Skrell og skjær opp gulrot, hvitløk og løk i mindre biter. Jeg er ikke så nøye på hvordan jeg deler opp dette, for jeg bruker en stavmikser til å mose alt litt senere – se lenger ned i oppskriften. Men hvis du heller foretrekker en tynnere suppe med biter av grønnsakene og risen i, må du være litt mer nøye med oppdelingen.

Del chilien i to, skrap ut frøene med en teskje og del den i mindre biter. Hvis ungene ikke skal spise av suppa, fjerner jeg ikke frøene før jeg deler opp chilien. Da brenner det akkurat passe både inni munnen og på leppene når jeg spiser etterpå.

Ha alt dette i en kasserolle sammen med ris, buljong, tomater, kokosmelk og sukker. Kok opp, legg på lokk og la det småkoke i 20 minutter til risen er gjennomkokt.

Når risen er ferdig, lar jeg stavmikseren jobbe. Sett den i kasserollen og mos til suppen er jevn og uten klumper.

Smak til med salt og pepper.

Skyll cannellonibønnene eller kikertene i kaldt vann og tilsett dem sammen med kyllingkjøttet. La alt bli gjennomvarmt før du setter kasserollen på bordet.

 

Kyllingsalat og grov focaccia

$
0
0

Skal du ha syforeningsmøte hjemme hos deg snart? Da har jeg et godt forslag til deg på hva du kan lage! Denne kyllingsalaten med blåmuggost og honningristede valnøtter er som skapt for en aften med skravling og godt selskap. Den er skapt for fine vårdager og lyse sommerkvelder også!

Jeg har en forkjærlighet for kyllingfileter med skinn. Jeg synes det er lettere å få et saftig og godt resultat med dem. Det sprøstekte skinnet smaker dessuten utrolig godt. Du bruker den kyllingen du har tilgjengelig. Vil du ha en litt annen vri på denne salaten, kan du prøve denne pæresalaten med blåmuggostdressing.

Deigen til focacciaen kan du røre sammen på 2 minutter før du reiser på jobb om morgenen, så er den klar til siste heving og steking når du kommer hjem.

Dette trenger du for å lage kyllingsalat og grov focaccia til 4 personer
(Det er mer brød enn til 4 personer)

Focaccia med rugmel og valnøtter
150 g fin sammalt rugmel
450 g hvetemel
15 g salt
150 g valnøtter
5 g fersk gjær
5 ½ dl vann, fingervarmt
½ dl olivenolje

Kyllingsalaten
400 g kyllingfileter med skinn
salt
nykvernet pepper
½ ts paprikapulver
1 ss olje til steking
75 g valnøtter
2 ss honning
1 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
1 ss hvitvinseddik
3–400 g blandet grønn salat
150 g blåmuggost, jeg bruker Blue Castello
100 g bjørnebær – kan bruke frosne når ferske ikke er i sesong

Her bruker jeg så lite gjær at deigen trenger 8–10 timer for å heve ferdig. Den er derfor helt ypperlig å enten røre sammen – den skal nemlig ikke eltes – enten på kvelden før du legger deg eller på morgenen før du går på jobb. Så, rør sammen alle de tørre ingrediensene, inkludert hele valnøtter. Smuldre gjæren i vannet før du rører all væsken inn i melet. Når alt er blandet, legger du plastfolie over bollen og lar den stå på kjøkkenbenken i 8–10 timer.

Legg bakepapir i en langpanne og hvelv deigen over. Ta litt olivenolje på fingrene før du klapper deigen på plass i langpanna. La brødet etterheve i ca. 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader. Stek brødet på nederste rille i 5 minutter. Skru ned varmen til 210 grader og stek videre i ca. 25 minutter til det er gjennomstekt. Hvelv brødet ut på en bakerist og la det avkjøles.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha på godt med salt, pepper og paprikapulver på begge sidene av kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne og brun dem på sterk varme. Legg dem over i en ildfast form og stek dem videre i stekeovnen i ca. 10 minutter. Bruk et steketermometer. Kyllingen skal ha en kjernetemperatur på 70 grader.

Ha valnøttene i en tørr stekepanne og rist dem til de begynner å bli brunflekkete. Ha i honningen og bland det sammen. Hell det over på et fat og la det avkjøles. Lag en vinagrette av revet hvitløkfedd, olivenolje og eddik, samt salt og pepper.

Fordel salaten utover er stort fat. Dander så blåmuggosten, valnøttene og bjørnebærene rundt. Skjær kyllingen i skiver og legg på toppen.

Kos deg!

 

Helgrillet kylling fylt med gode pølser

$
0
0

Lyst til å blir sommerens grilldronning? Eller grillkonge? Da skal du grille kylling på denne måten! Snakk om å få godt resultat med absolutt minimal innsats! Den eneste innsatsen jeg gjør den timen kyllingen ligger på grillen er å løfte på lokket en to tre ganger bare for å sjekke at kyllingen fremdeles ligger på plass. Akkurat som den skull fly avgårde i den tilstanden som den befinner seg i der den ligger, bokstavelig talt flatklemt og stappet full av ulike godsaker.

Jeg er på andre rett på grillutfordringen fra Dagligvarekjeden MENY. Første rett var parmesangratinerte blåskjell. Nå er det tid for hovedretten, og da er det altså helgrillet kyllng som gjelder.

For å grille kylling på nesten halvparten av tiden det tar å grille den på den vanlige måten, kan du rett og slett fjerne hele ryggbeinet til kyllingen og så klemme den flat. Da blir det mye større stekeflate og alt kjøttet kommer nærmere varmen. Det betyr mindre sjanse for å få tørre kyllingbrystfileter også. Her stuffer jeg dessuten masse godsaker inn mellom skinnet og kjøttet på brystfiletene som får lov til å smakssette brystkjøttet og samtidig holde det supersaftig.

Ryggbeinet fjerner du veldig enkelt dersom du har en fjærkresaks. Den er ganske mye krafigere enn en vanlig kjøkkensaks. Nesten som en hagesaks. Jeg kjøpte min for ørten år siden på et eller annet salg. Fint gaveønske til neste bursdag dersom du ikke har fra før!

Dette trenger du for å lage helgrillet kylling stuffet med røkte pølser, rømme og smør med de beste råstekte potetene og en grønnsalat til til 4 personer. 

Her bruker jeg en stor kylling på litt over 2 kg. Da blir det rester igjen til dagen etter. De kan du jo bruke til en kyllingsalat neste dag. Eller du kan invitere noen flere til middag. Beregn da litt mer potet og salat. Bruker du en mindre kylling (på rundt 1 ½ kg) lager du litt mindre stuffing.

Kyllingen
1 kylling, ca. 2 kg
50-60 g røkt ostepølse
1 fedd hvitløk
1 grein rosmarin
25 g romtemperert smør
1 ss Rørosrømme
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 ss nøytral olje

Potetene
7-8 poteter
2 ts salt
2 ss olivenolje
25 g smør
1 ts Maldonsalt
1 gren rosmarin

Salaten
blandet grønnsalat
10-12 cherrytomater
1 ss god olivenolje, gjerne smakssatt med urter el.

Start med kyllingen. Bruk en fjærkresaks eller en annen skikkelig kraftig saks for å fjerne hele ryggsøylen. Når du har gjort det, er det bare å klemme hele kyllingen flat.

Skjær pølsen i småbiter i bland den sammen med et finhakket hvitløkfedd og rosmaringren, smøret, rømmen, salt og pepper. lag en lomme mellom hver brystfilet og skinnet og stapp i fyllet. Fordel salt, pepper og olivenolje rundt hele kyllingen.

Varm grillen til den er rundt 200 grader og legg på kyllingen. Legg den over indirekte varme. Du legger den med kjøttsiden opp, akkurat som du ser på bildet over. Så er det bare å la kyllingen ligge helt i ro den kommende timen. Bruker du kullgrill, må du kanskje fylle på med kull i løpet av denne timen. Sjekk kyllingen innimellom bare for å se at den ser bra ut.

Og ja, den blir akkurat så gyllenbrun og fin selv om den ligger med skinnsiden opp.

Så til potetene! Kok opp vann og salt (2 ts) i en kasserolle. Del potetene i 2 eller 3 og kok dem i 15 minutter. Slå ut vannet og la potetene dampe tørre. Ha potetene over i en ildfast form og ha over olivenoljen, smøret, Maldonsaltet og opphakket rosmarin. Bland det sammen. Sett formen på grillen og stek dem i 15-20 minutter. Du kan også steke dem i stekeovnen på 225 grader varmluft i ca. 15 minutter.

Vask salaten og bland den sammen med tomatene. Hell over olivenoljen.

La kyllingen hvile i 10 minutter før du skjærer i den. 

God middag!

 

Dette blogginnlegget er laget som en del av et samarbeid jeg har med Dagligvarekjeden Meny. 

Viewing all 206 articles
Browse latest View live