Quantcast
Channel: Kylling – Fru Timian
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Kyllingsalat med cottage cheese og hjemmelaget majones

$
0
0

Et av de spørsmålene jeg ofte får, er om jeg kan komme med tips til enkel og god mat som kan serveres på type syforeningsmøter. Denne kyllingsalaten er, etter min mening, helt perfekt å servere når det står skravling og hyggelig lag på menyen!

Den er dessuten kjempefin å servere som middag hjemme på en helt vanlig dag også. Kanskje da med litt godt brød til!

kyllingsalat-med-cottage-cheese-og-majones-3

Oppskrift på kyllingsalat med hjemmelaget majones
til 4 personer

500 g kyllingfilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
200-300 g blandet grønnsalat
10-12 cherrytomater
2 dl cottage cheese

Majones
1 eggeplomme
1 ts Dijonsennep
1 ½ dl maisolje eller annen nøytral olje
1–2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper
1–2 ts vann

Start med majonesen. Ha i eggeplommen i en bolle sammen med Dijonsennepen og pisk det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette å spe i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Er majonesen litt for tykk, kan du tilsette 1–2 ts vann helt til slutt.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Ha på godt med salt og pepper på kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne og legg i kyllingfiletene. La det steke på sterk varme i 2 minutter på hver side. La bitene ligge i ro mens de steker.

Sett enten stekepannen (hvis den kan inn i stekeovnen) eller legg filetene i en ildfast form og sett den inn i stekeovnen. Stikk et steketermometer midt i den ene fileten og stek til den får en kjernetemperatur på 70 grader. Ta filetene ut av ovnen og la dem hvile i noen minutter før du kjærer dem i ca. 1 cm tykke skiver.

Vask salaten og fordel den på serveringsfat. Del cherrytomatene i to eller fire og fordel dem også.

Legg over kyllingskivene før du fordeler cottage cheesen på toppen. Dryss over litt flaksalt og nykvernet pepper. Server majonesen ved siden av.

kyllingsalat-med-cottage-cheese-og-majones-2stekt-kyllingbryst-med-cottage-cheese-og-majones

God middag!

 

 

 


Kyllingwraps

$
0
0

Jeg kaller dette wraps selv om det er nærmest umulig å rulle det sammen og spise på en nogenlunde fornuftig måte. Kanskje vi kan si at dersom du er i et stabilt og godt forhold, er det bare å rulle sammen og spise i vei. Men, er du nyforelsket og fremdeles veldig opptatt av hvordan du til enhver tid blir oppfattet, er det kanskje greit å finne frem kniv og gaffel.

Du kan eventuelt doble antallet lefser sånn at det blir litt mindre fyll i hver av dem.

Jeg synes dette er deilig snaddermat. Har du lyst til å lage smakfull guacamole og salsa å servere til, finner du oppskrift på det her!

Oppskrift på kyllingwraps
til 4 personer

500-600 g kyllingbryst, gjerne med skinn på
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
1 stor gulrot
¼ liten hodekål
4 reddiker
2 avokadoer
4 tortillalefser – her bruker jeg maistortillas
rømme
koriander
grønnsalat
totillachips

Chilisaus
4 chili
1-2 cm fersk ingefær
1 ts paprikapulver
3 ss honning
2 dl vann
1 ts flaksalt

Start med chilisausen. Finhakk chiliene eller ha dem i en matprosessor for å hakke dem opp. Tar du med alle frøene, blir sausen veldig sterk, så du kan evt. ta med halvparten. Fjern skallet på ingefæren og hakk den opp også.

Ha det i en liten kasserolle sammen med paprikapulver, honning og vann og kok opp. La det småkoke i 15-20 minutter til det begynner å tykne litt. Smak til med salt. Ønsker du en enda tykkere chilisaus, kan du røre inn litt maisennamel (utrørt i kaldt vann) i sausen når den er ferdig kokt.

Jeg liker å steke store kyllingfileter først i stekepannen, så i stekeovnen, så da setter jeg først på stekeovnen på 180 grader.

Dryss salt og pepper over kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne, gjerne en som også kan settes i stekeovnen, og legg kyllingfiletene, med skinnet ned, i pannen. Stek til skinnet blir gyllenbrunt. Vend filetene, stikk et steketermometer midt inn i den ene og sett pannen i stekeovnen. Eller flytt dem over på et stekebrett.

Stek til kyllingfileten har en kjernetemperatur på 70 grader. Ta den ut og la kjøttet hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver.

Mens kjøttet steker, gjør du klart resten. Skrell gulroten og del i helt tynne staver. Finhakk kålen og skjær reddikene i tynne skiver. Avokadoene deler du i skiver.

Varm tortillalefsene enten i stekeovnen eller i en tørr stekepanne.

Da er det klart for servering!

 

Ferske vårruller med grønnsaker, kylling og reker

$
0
0

Ferske vårruller er så fresht og godt at det er bare å bli hodestups forelsket med en eneste gang! Jeg tenker at dette er perfekt mat å servere hele våren og sommeren. Hva du har i vårrullene, kan du variere etter eget forgodtbefinnende. I disse har jeg, i tillegg til salat, gulrot- og agurkstrimler, reker og kyllingstrimler med hoisinsaus.

Ferske vårruller som dette kalles vietnamesiske vårruller. Jeg lærte meg å lage dem da jeg var på tur til Bangkok og var på besøk på fabrikken som lager disse supertynne vårrullarkene og den søte chilisausen fra Blue Dragon. Du kan lese mer om den spennende turen her!

Vil du prøve deg på friterte vårruller, finner du oppskrift på det her!

Kunsten med å lage disse vårrullene, er å gjøre klart alt før du starter med selve rullingen. Da er det enkelt og greit å få et bra resultat allerede første gang du prøver deg. Det er dessuten lurt å legge det bløtlagte rispapiret helt jevnt og glatt utover benkeplaten, og tørke litt rundt, før du starter selve rullingen. Sjekk ut fra livesendingen min under her, så ser du hele fremgangsmåten!

Kanskje kan dette bli en ny favoritt?

Her kan du se livesending fra Facebookkanalen min hvor jeg lager vårrullene!

Oppskriften gir 12 vårruller – 6 med kylling og 6 med reker.

Ferske vårruller med kylling og reker
12 vårruller

2 kyllingfileter
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt
4-5 ss Blue Dragon Rich Hoisinsaus
42 ferske reker
2-3 gulrøtter
1 agurk
1 crispsalat
36 blader bladpersille eller koriander
1 pk Blue Dragon Spring Roll Wrappers

Blue Dragon søt chilisaus til servering
kokt ris til servering

Start med risen, så er den klar når vårrullene er klare.

Skjær kyllingfiletene i strimler. Varm oljen i en stor stekepanne og ha i kyllingstrimlene. Stek dem på forholdsvis sterk varme i noen minutter på hver side, til de er gjennomstekte. Ha i hoisinsausen og vent bitene rundt i sausen. Legg strimlene over på en tallerken sånn at de rekker å bli avkjølt.

Jeg liker best å bruke ferske reker med skall på, så da må jeg først rense rekene. Legg dem så til side. Jeg beregner 7 reker i hver av de 6 vårrullene som skal ha reker i seg, derav det litt merkelige antallet 😉 Er rekene veldig små, kan du gjerne bruke noen flere.

Skrell gulrøttene. Har du et juliennejern eller julienneskreller, kan du bruke den på gulrøttene, for de skal deles i helt tynne strimler. Har ud en bra ostehøvel kan du skjære skiver med den og så strimle opp skivene, eller du kan gjøre alt med kniven. Det blir passe lengde på strimlene hvis du deler gulrøttene i 2.

Skjær agurken i 3 like lange biter. Skjær den så i tynne skivver som du igjen skjærer i strimer. Den innerste kjernen, som er ekstra våt, tar du ikke med.

Vask salaten godt og del opp bladene og riv løs persillebladene.

Fyll en dyptallerken med lunkent vann. Dypp et av vårrullarkene i vannet i 10-15 sekunder. Du skal kjenne at det mykner opp. Legg det så helt flatt på benken. Bruk fingrene til å fjerne eventuelle bobler. Er det veldig vått rundt arket, tørker du det vekk med papir.

På rullene med reker i, legger jeg først rekene fint i en vannrett linje litt nærmere meg enn midten på vårrullarket. Legg så persille- eller korianderblad på den ene siden og agurkstrimler oppå der, og gulrotstrimlene på den andre siden av rekene. Legg to salatblader på toppen.

Ta tak i arket som ligger nærmest deg og legg det over den maten du akkurat har lagt opp. Gjør det så stramt som mulig, men ikke så stramt at arket revner. Brett inn sidene og rull sammen til en pølse.

Til rullene med kylling i, legger jeg i salatblandene først før jeg legger i kyllingen og fortsetter med resten. Jeg bretter dem inn på samme måte.

Del vårrullene i to og legg dem over på et serveringsfat. Jeg bedriver aktiv dobbeldipping når jeg spiser disse vårrullene, så jeg liker best å helle den søte chilisausen i små skåler slik at alle kan få hver sin.

Kos deg!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Pasta Alfredo

$
0
0

Pasta Alfredo er en italiensk pastasaus vanligvis bestående av smør, fløte og revet ost. Skikkelig god, med andre ord.

For en stund siden hadde jeg besøk av løpsdronningen Ingvill Måkestad Bovim, her på verkstedet mitt – du kan se mer fra besøket her – og da lagde vi en pasta Alfredo med en vri. Her er fløten byttet ut med blomkål, noe som også gir en veldig god saus. Så, vil du ha en litt sunnere variant av pasta Alfredo, er denne oppskriften – som er Ingvill sin – et supert alternativ!

Klikk deg inn her for å besøke Ingvill sin blogg! Hun skriver om mat og trening!

Oppskrift på pasta alfredo med en vri
til 4 personer

Ovnsstekt rosenkål
500 g rosenkål – gjerne ferske om det er å finne
1/4-1/2 ts chiliflak
1/2 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje

Kyllingen og pastasausen
1 blomkål
300 g spagetti – her bruker vi fullkornsspagetti
4 kyllingfileter
2 ss olivenolje
4 dl kyllingkraft eller- fond/buljong
75 g parmesan
200 g spinat
200 g cherrytomater

Sett stekeovnen på 180 grader.

Fersk rosenkål må du rense før du deler den i to. Frossen rosenkål deler du bare i to og har i en ildfast form. Dryss over chiliflakene, salt, pepper og olivenolje og bland det sammen. Stekes i stekeovnen i 15-20 minutter.

Del blomkålen i buketter og ha i en kjele med kokende vann. La det koke i ca. i ca 10 minutter, til blomkålen er myk og gjennomkokt.

I en annen kjele koker du spagettien i lettsaltet vann.

Skjær kyllingfileten i litt store strimler og stek dem i litt olje på litt over medium varme. Dryss over litt salt og pepper.

Hell av vannet fra blomkålen, men ta vare på vannet. Bruk det til å lage kyllingbuljongen/-fonden.

Ha blomkålen i en matprosessor sammen med parmesanen (som du deler i mindre biter først) og halvparten av buljongen og kjør knivene rundt til alt er most opp. Spe med buljongen til du får en tykk saus. Du kan også bruke en stavmikser. Da må du rive parmesanen først. Smak til for å kjenne om du må krydre litt mer.

Vask spinaten godt og del opp cherrytomatene.

Hell av vannet av pastaen. Så heller du ca. halvparten av sausen, samt spinaten over pastaen og rører det sammen.

Bland sammen alt, eller legg de ulike ingrediensene i hver sine skåler, så er det klart til servering!

God middag!

 

Kylling med paprikasaus og ris

$
0
0

Hei!

Jeg heter Hennika og er 15 år. Jeg har hatt arbeidsuke med skolen og har da vært her hos Marit for å se litt hva hun gjør og hvordan det er å jobbe med blogg og sosiale medier. Jeg fikk i oppdrag å finne ut en av mine favorittretter og lage en oppskrift som vi kunne dele med dere her på bloggen.

Jeg valgte å lage kylling med paprikasaus og ris. Dette er noe av det beste jeg kan få servert! Både barn og voksne liker denne retten og jeg synes den passer godt til hverdag, men også i helgen!

Oppskrift på kylling med paprikasaus og ris
til 4 personer

Kyllingen
500 g kyllingfilet
salt
pepper
10 g smør
1 ts olivenolje

Paprikasus
3 paprika
1 ss olivenolje
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
3 dl kyllingkraft eller -buljong
2 dl kremfløte
1 1/2 ts flaksalt
1 ts pepper
1 ss maizena

Rispilaff
1 løk
1 fedd hvitløk
50 g smør
250 g ris
5 dl kyllingkraft eller -buljong
2 never blandet grønn salat

Start med paprikasausen. Sett grillelementet på stekeovnen på full varme og kle et stekebrett med aluminiumsfolie.

Vask paprikaene, del dem i to og fjern kjernehusene. Legg dem på stekebrettet med skinnsiden opp og grill dem til de får store svarte flekker. Ta dem ut og legg dem i en pose i 15 minutter slik at skinnet blir lett å ta av etterpå.

Mens paprikaen avkjøler seg, begynner du med risen. Finhakk løken og hvitløken og ha det i en kjele sammen med smøret. La det surre på medium varme til løken blir blank. Hell i risen og rør om. Deretter fyller du på med kyllingkraft eller -buljong og koker opp. Sett på et lokk og la den småkoke i 20 minutter.

Fjern skinnet fra paprikaene og kutt dem i mindre biter og ha det i en kasserolle sammen med olivenoljen. Hakk opp sjalottløken og hvitløken og ha i. La det fres i noen minutter. Hell i kyllingkraften eller -buljongen og la det småkoke i ca. 15 min.

Tørk kyllingfiletene lett med kjøkkenpapir. Krydre dem med salt og pepper. Varm opp panna og ha i smør og olje for en god smak. Stek filetene med skinnet ned til de har fått en gyllen brunfarge. Vend filetene og sett i et steketermometer. Sett stekepannen inn i ovnen på 200 grader til kyllingen har nådd en kjernetemperatur på 70 grader.

Hell fløten i sausen og kjør den glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Rør ut maizennaen i nok kaldt vann til du får en tykk grøt. Jevn ut sausen med maizennaen.

Bland inn litt salat i risen og legg det på en tallerken med kyllingen. Hell over litt saus så er det klart for servering!

 

Saftig kyllingsalat med bønner, avokado og quinoa

$
0
0

Jeg elsker mat som dette! Masse gode smaker, fargerikt og lett å lage.

Bli ikke skremt selv om du ikke er familiær med navnet quinoa (uttales kiinua). Quinoa er små frø som vokser i Sør-Amerika. Det begynner å bli mer og mer vanlig å finne det i vanlige dagligvarer, så spør etter det dersom du ikke finner det i hyllene. Du kan også bruke ris (gjerne brun) eller byggris istedenfor.

Jeg bruker store kyllingfileter med skinn fra Den Stolte Hane. Den Stolte Hane har en utrolig god premiumserie med kyllingprodukter av en saktevoksende rase som får spesialtilpasset fôr, har mye større tumleplass enn vanlig kylling og som har maks én times kjøretur fra rugeri til fjøs og fra fjøs til slakteri. «Smak forskjellen» heter serien. Og når du behandler dette kjøttet på riktig måte, får du virkelig et supersaftig resultat!

Og, for å være sikker på å få perfekt stekt kylling, bruker jeg bestandig termometer. Sjekk lenger ned i oppskriften for hvordan jeg steker kyllingfiletene.

kyllingsalat-den-stolte-hane 3

2 kyllingbryst fra Den Stolte Hane – Smak forskjellen, ca. 500 g
1 1/2 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olje til steking
2 dl quinoa
250 g bønner
1 fedd hvitløk
4 ss extra virgin olivenolje
1 ss hvitvinseddik
10-12 cherrytomater
50 g ruccola
2 avokadoer
1 fersk mozzarella, 125 g

Sett stekeovnen på 180 grader og finn frem et steketermometer.

Dryss halvparten av saltet og godt med pepper over kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne – bruk gjerne en stekepanne som kan settes i stekeovnen, dersom du har det – og legg i kyllingfiletene, med skinnsiden ned. Stek i noen minutter til skinnet har blitt gyllenbrunt.

Vend filetene og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på én av filetene. Sett stekepannen i stekeovnen eller legg filetene over på et stekebrett og stek til de har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Ta dem ut og la dem hvile i noen minutter før du skjærer dem i skiver.

Kok quinoaen etter anvisning på pakken. Skjær av tuppene på bønnene og kok bønnene i lettsaltet vann 3 minutter. Mens bønnene koker, river du hvitløkfeddet og har i en stor bolle. Bland det sammen med olivenoljen, hvitvinseddiken, resten av saltet og litt nykvernet pepper.

Når bønnene er ferdige, heller du dem over i et dørslag og slår over nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen. Så har du dem over i bollen med hvitløk og olje og blander dem godt inn. Del cherrytomatene i to og bland dem inn også. Rør inn quinoaen så snart den er ferdigkokt. Ha også i ruccolasalaten.

Del avokadoene i to og fjern skall og stein før du skjærer dem i forholdsvis tynne skiver. Del mozzarellaen i mindre biter.

Fordel quinoablandingen på et stort serveringsfat og fordel avokadoene, kyllingfiletene og mozzarellaen over.

Kos deg!

kyllingsalatkyllingsalat-med-quinoa-og-avokadokyllingsalat-med-avokado-og-bønnerkyllingsalat-den-stolte-hanekyllingsalat-den-stolte-hane 2kyllingsalat-den-stolte-hane 3stekt-kylling-med-bønner-og-quinoakylling-med-quinoa-bønner-og-avokado

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane

 

 

Tapas med stekte kyllingbiter, potetomelett og kikertstuing

$
0
0

Jeg elsker tapas! Og det vet jeg at det er veldig mange flere som gjør også, så her kommer det tre tapasoppskrifter som passer veldig godt sammen. Du kan selvfølgelig også servere dem hver for seg eller som deler av et koldtbord.

Her får du oppskriften på en veldig god kikert- og spinatstuing, som jeg egentlig ikke er helt sikker på om passer inn i tapassjangeren, for tapas er jo egentlig små munnfuller mat, men jeg tar sjansen på å ta den med her allikevel. Jeg har iallfall fått servert noe riktig så tilsvarende som del av et tapasmåltid i Spania.

Så får du oppskriften på herlige små munnfuller med kylling som jeg heller en saus av honning, sennep og soyasaus over så snart de er stekt ferdig, superkjappe tapas av god spekeskinke og gode olivener, og kanskje den mest kjente tapasen av dem alle; potetomelett!

Dette er mat som passer for både små og store, så her er det bare å invitere til fest!

kikert-og-spinatstuing

Fire ulike tapasoppskrifter
Servert sammen som dette, er det nok til 8 personer

Stekte kyllingbiter med honning og sennep
600 g kyllingfilet
2 egg
40 g hvetemel
1 ts salt
nykvernet pepper
4 ss olivenolje
4 ss flytende honning
1 ss Dijonsennep
1 ss soyasaus

Spinat- og kikertstuing
400 g spinat
4 ss olivenolje
2 skiver loff
3 fedd hvitløk
1 boks, 4 dl, most, hermetisk tomat
2 ½ dl vann
2 ss vineddik
1 ts spisskummen
¼ ts kajennepepper
1 ts paprikapulver
1 ts salt
nykvernet pepper
500 g hermetiske kikerter

Spansk potetomelett – tortilla
1 løk
1 ½ dl olivenolje
1 kg kokefast potet
1 ts salt
8 store egg

Spekeskinke og oliven
8 skiver god spekeskinke
16 oliven

Kyllingen
Del kyllingkjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm. Pisk lett sammen eggene og ha i en bolle sammen med hvetemelet, salt og pepper. Det skal bli en tykk røre. Ha i kyllingbitene og vend det sammen. Varm halvparten av oljen i en stekepanne. Ta ut halvparten av kyllingbitene og la dem renne litt av før du steker dem i stekepannen. Gjenta med resten.

Rør sammen honning, Dijonsennep og soyasaus og hell det over kyllingbitene.

Spinat- og kikertstuingen
Vask spinaten godt. Varm halvparten av oljen i en kasserolle og ha i spinaten. Stek til den faller sammen. Ta den ut. Varm resten av oljen i kasserollen. Del loffskivene i terninger og hakk hvitløkfeddene. Ha i oljen og la det surre i 4–5 minutter. Ha i tomatene og mos alt glatt med en stavmikser. Kok opp. Tilsett vann, eddik og krydder. La det småkoke i 15 minutter. Ha i kikertene de siste 5 minuttene. Rør inn spinaten like før servering.

Tortillaen
Skjær løken i helt tynne skiver. Ha 2 ss av oljen i en stor stekepanne og stek løken til den er myk. Ta ut og ha i en bolle. Skrell potetene og skjær i 3–4 mm tykke skiver. Tørk skivene med papir og dryss over salt. Ha resten av oljen i stekepannen og ha i potetskivene. Stek potetskivene på medium varme i ca. 30 minutter, til de er myke. Vend dem innimellom slik at alle blir stekt.

Ta potetskivene ut med en hullsleiv og bland med løken. Hell oljen i en skål (den kan du bruke om igjen når du lager resten av disse tapasrettene).

Pisk sammen eggene og hell dem over potetskivene. Ha 1 ss olje i stekepannen og hell i potetblandingen. Stek på svak varme i 10­–12 minutter. Du ser omeletten stivner oppover kantene. Legg en stor tallerken over stekepannen og vend hele pannen. Vær rask i bevegelsene. La den skli tilbake i stekepannen og stek like lenge på den andre siden.

Tortillaen kan serveres både varm og kald.

Spekeskinken og olivenene
Hvis spekeskinkeskivene er store, deler du dem i to før du trær dem på små tannstikkere sammen med olivenene.

tortillaspekeskinke-og-olivenkyllingbiter-med-honning-og-dijonsennepkyllingtapaskyllingbiter-med-honning-og-sennepspinat-og-kikertstuingspekeskinke-med-olivenkvadratisktortilla-spansk-potetomelett

 

 

 

Pulled kylling med quinoasalat og salsa

$
0
0

Langstekt kylling, eller pulled kylling, er utrolig smakfullt og godt – og veldig enkelt å lage. Og det kan vi virkelig like!

Jeg liker aller best når jeg kan lage knallgod mat som ser skikkelig digg ut også, og som det er helt overkommelig med arbeid å lage. Dette er dessuten mat som du lett både dobler og tripler mengden av. Så her er det bare å invitere inn troppen til et herlig måltid!

pulled kylling med quinoasalat og salsa

Oppskrift på pulled kylling med quinoasalat og mango- og avokadosalsa
til 6 personer

Pulled kylling
4 rå kyllinglår, ca. 1 kg
½ chili
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
2 ss olivenolje

Quinoasalat med bønner og tomat
6 dl vann
3 dl quinoa
½ ta salt
1 boks, 4 dl, hermetiske kidneybønner
16 cherrytomater
½ chili
2 vårløk
16 hele hvitløkfedd som ligger i olje på glass
50 g ruccola
nykvernet pepper

Mango- og avokadosalsa
2 mango
1 rødløk
1 chili
2 avokadoer
½ potte korianer
saft av 1 sitron
saft av 1 lime

Sett stekeovnen på 130 grader.

Legg kyllinglårene i en ildfast form. Finhakk chilien og ha både den, krydderet og oljen over kyllingbitene. Bland det sammen. Stek kyllingbitene i 2 timer. Skru opp varmen til 175 grader og stek i 10-15 minutter til kyllingen har blitt gyllenbrun.

La kjøttet hvile i 10 minutter før du river og deler det i mindre biter.

Kok opp vannet til quinoaen. Vask quinoafrøene godt i kaldt vann før du har dem i det kokende vannet, sammen med saltet. Kok uten lokk i 15 minutter. I mellomtiden gjør du klart resten av ingrediensene til salaten.

Hell bønnene over i et dørslag og skyll dem i kaldt vann. Del cherrytomatene i to. Finhakk chilien – med eller uten frø – og skjær vårløken i ringer. Ha alt dette i en bolle sammen med hvitløkfeddene. Her bruker jeg hvitløkfedd som ligger i en chiliolje. Det gir dem ekstra god smak. Bland også i ruccolasalaten. Ha i quinoafrøene og rør det sammen. Smak til med salt og pepper.

Til salsaen gjør du følgende: Skrell mangoen med en grønnsaksskreller. Skjær så av en tynn liten skive i enden der hvor stilkfestet er, slik at den kan stå stødig på bordet. Skjær to eller tre skiver på hver av de brede sidene av mangoen før du skjærer av kjøttet også på de smale sidene. Del skivene i stolper, så små biter.

Finhakk rødløken og chilien (med eller uten frø) og del avokadoen i små terninger også. Hakk opp korianderen. Ha alt dette i en skål sammen med sitron- og limesaften, salt og pepper og bland det hele godt sammen.

Du kan servere maten på hver sine fat, slik at alle kan blande selv, eller du kan gjøre som jeg har gjort her, først fordelt salaten på tallerkenene, så fordelt kyllingkjøttet, samt litt chili og vårløk på toppen. Så serverer jeg salsaen i en bolle ved siden av.

pulled kylling

God middag!

avokado- og mangosalsapulled kyllingsalatpulled kylling 2pulled kylling med quinoasalat og salsapulled kylling med salatpulled chicken salad

 

 

 

 


Kyllingsalat med cottage cheese og hjemmelaget majones

$
0
0

Et av de spørsmålene jeg ofte får, er om jeg kan komme med tips til enkel og god mat som kan serveres på type syforeningsmøter. Denne kyllingsalaten er, etter min mening, helt perfekt å servere når det står skravling og hyggelig lag på menyen!

Den er dessuten kjempefin å servere som middag hjemme på en helt vanlig dag også. Kanskje da med litt godt brød til!

kyllingsalat-med-cottage-cheese-og-majones-3

Oppskrift på kyllingsalat med hjemmelaget majones
til 4 personer

500 g kyllingfilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
200-300 g blandet grønnsalat
10-12 cherrytomater
2 dl cottage cheese

Majones
1 eggeplomme
1 ts Dijonsennep
1 ½ dl maisolje eller annen nøytral olje
1–2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper
1–2 ts vann

Start med majonesen. Ha i eggeplommen i en bolle sammen med Dijonsennepen og pisk det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette å spe i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Er majonesen litt for tykk, kan du tilsette 1–2 ts vann helt til slutt.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Ha på godt med salt og pepper på kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne og legg i kyllingfiletene. La det steke på sterk varme i 2 minutter på hver side. La bitene ligge i ro mens de steker.

Sett enten stekepannen (hvis den kan inn i stekeovnen) eller legg filetene i en ildfast form og sett den inn i stekeovnen. Stikk et steketermometer midt i den ene fileten og stek til den får en kjernetemperatur på 70 grader. Ta filetene ut av ovnen og la dem hvile i noen minutter før du kjærer dem i ca. 1 cm tykke skiver.

Vask salaten og fordel den på serveringsfat. Del cherrytomatene i to eller fire og fordel dem også.

Legg over kyllingskivene før du fordeler cottage cheesen på toppen. Dryss over litt flaksalt og nykvernet pepper. Server majonesen ved siden av.

kyllingsalat-med-cottage-cheese-og-majones-2stekt-kyllingbryst-med-cottage-cheese-og-majones

God middag!

 

 

 

Kyllingwraps

$
0
0

Jeg kaller dette wraps selv om det er nærmest umulig å rulle det sammen og spise på en nogenlunde fornuftig måte. Kanskje vi kan si at dersom du er i et stabilt og godt forhold, er det bare å rulle sammen og spise i vei. Men, er du nyforelsket og fremdeles veldig opptatt av hvordan du til enhver tid blir oppfattet, er det kanskje greit å finne frem kniv og gaffel.

Du kan eventuelt doble antallet lefser sånn at det blir litt mindre fyll i hver av dem.

Jeg synes dette er deilig snaddermat. Har du lyst til å lage smakfull guacamole og salsa å servere til, finner du oppskrift på det her!

Oppskrift på kyllingwraps
til 4 personer

500-600 g kyllingbryst, gjerne med skinn på
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
1 stor gulrot
¼ liten hodekål
4 reddiker
2 avokadoer
4 tortillalefser – her bruker jeg maistortillas
rømme
koriander
grønnsalat
totillachips

Chilisaus
4 chili
1-2 cm fersk ingefær
1 ts paprikapulver
3 ss honning
1 dl vann
1 ts flaksalt

Start med chilisausen. Finhakk chiliene eller ha dem i en matprosessor for å hakke dem opp. Tar du med alle frøene, blir sausen veldig sterk, så du kan evt. ta med halvparten. Fjern skallet på ingefæren og hakk den opp også.

Ha det i en liten kasserolle sammen med paprikapulver, honning og vann og kok opp. La det småkoke i 15-20 minutter til det begynner å tykne litt. Smak til med salt. Ønsker du en enda tykkere chilisaus, kan du røre inn litt maisennamel (utrørt i kaldt vann) i sausen når den er ferdig kokt.

Jeg liker å steke store kyllingfileter først i stekepannen, så i stekeovnen, så da setter jeg først på stekeovnen på 180 grader.

Dryss salt og pepper over kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne, gjerne en som også kan settes i stekeovnen, og legg kyllingfiletene, med skinnet ned, i pannen. Stek til skinnet blir gyllenbrunt. Vend filetene, stikk et steketermometer midt inn i den ene og sett pannen i stekeovnen. Eller flytt dem over på et stekebrett.

Stek til kyllingfileten har en kjernetemperatur på 70 grader. Ta den ut og la kjøttet hvile i noen minutter før du skjærer det i skiver.

Mens kjøttet steker, gjør du klart resten. Skrell gulroten og del i helt tynne staver. Finhakk kålen og skjær reddikene i tynne skiver. Avokadoene deler du i skiver.

Varm tortillalefsene enten i stekeovnen eller i en tørr stekepanne.

Da er det klart for servering!

 

Ferske vårruller med grønnsaker, kylling og reker

$
0
0

Ferske vårruller er så fresht og godt at det er bare å bli hodestups forelsket med en eneste gang! Jeg tenker at dette er perfekt mat å servere hele våren og sommeren. Hva du har i vårrullene, kan du variere etter eget forgodtbefinnende. I disse har jeg, i tillegg til salat, gulrot- og agurkstrimler, reker og kyllingstrimler med hoisinsaus.

Ferske vårruller som dette kalles vietnamesiske vårruller. Jeg lærte meg å lage dem da jeg var på tur til Bangkok og var på besøk på fabrikken som lager disse supertynne vårrullarkene og den søte chilisausen fra Blue Dragon. Du kan lese mer om den spennende turen her!

Vil du prøve deg på friterte vårruller, finner du oppskrift på det her!

Kunsten med å lage disse vårrullene, er å gjøre klart alt før du starter med selve rullingen. Da er det enkelt og greit å få et bra resultat allerede første gang du prøver deg. Det er dessuten lurt å legge det bløtlagte rispapiret helt jevnt og glatt utover benkeplaten, og tørke litt rundt, før du starter selve rullingen. Sjekk ut fra livesendingen min under her, så ser du hele fremgangsmåten!

Kanskje kan dette bli en ny favoritt?

Her kan du se livesending fra Facebookkanalen min hvor jeg lager vårrullene!

Oppskriften gir 12 vårruller – 6 med kylling og 6 med reker.

Ferske vårruller med kylling og reker
12 vårruller

2 kyllingfileter
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt
4-5 ss Blue Dragon Rich Hoisinsaus
42 ferske reker
2-3 gulrøtter
1 agurk
1 crispsalat
36 blader bladpersille eller koriander
1 pk Blue Dragon Spring Roll Wrappers

Blue Dragon søt chilisaus til servering
kokt ris til servering

Start med risen, så er den klar når vårrullene er klare.

Skjær kyllingfiletene i strimler. Varm oljen i en stor stekepanne og ha i kyllingstrimlene. Stek dem på forholdsvis sterk varme i noen minutter på hver side, til de er gjennomstekte. Ha i hoisinsausen og vent bitene rundt i sausen. Legg strimlene over på en tallerken sånn at de rekker å bli avkjølt.

Jeg liker best å bruke ferske reker med skall på, så da må jeg først rense rekene. Legg dem så til side. Jeg beregner 7 reker i hver av de 6 vårrullene som skal ha reker i seg, derav det litt merkelige antallet 😉 Er rekene veldig små, kan du gjerne bruke noen flere.

Skrell gulrøttene. Har du et juliennejern eller julienneskreller, kan du bruke den på gulrøttene, for de skal deles i helt tynne strimler. Har ud en bra ostehøvel kan du skjære skiver med den og så strimle opp skivene, eller du kan gjøre alt med kniven. Det blir passe lengde på strimlene hvis du deler gulrøttene i 2.

Skjær agurken i 3 like lange biter. Skjær den så i tynne skivver som du igjen skjærer i strimer. Den innerste kjernen, som er ekstra våt, tar du ikke med.

Vask salaten godt og del opp bladene og riv løs persillebladene.

Fyll en dyptallerken med lunkent vann. Dypp et av vårrullarkene i vannet i 10-15 sekunder. Du skal kjenne at det mykner opp. Legg det så helt flatt på benken. Bruk fingrene til å fjerne eventuelle bobler. Er det veldig vått rundt arket, tørker du det vekk med papir.

På rullene med reker i, legger jeg først rekene fint i en vannrett linje litt nærmere meg enn midten på vårrullarket. Legg så persille- eller korianderblad på den ene siden og agurkstrimler oppå der, og gulrotstrimlene på den andre siden av rekene. Legg to salatblader på toppen.

Ta tak i arket som ligger nærmest deg og legg det over den maten du akkurat har lagt opp. Gjør det så stramt som mulig, men ikke så stramt at arket revner. Brett inn sidene og rull sammen til en pølse.

Til rullene med kylling i, legger jeg i salatblandene først før jeg legger i kyllingen og fortsetter med resten. Jeg bretter dem inn på samme måte.

Del vårrullene i to og legg dem over på et serveringsfat. Jeg bedriver aktiv dobbeldipping når jeg spiser disse vårrullene, så jeg liker best å helle den søte chilisausen i små skåler slik at alle kan få hver sin.

Kos deg!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Pasta Alfredo

$
0
0

Pasta Alfredo er en italiensk pastasaus vanligvis bestående av smør, fløte og revet ost. Skikkelig god, med andre ord.

For en stund siden hadde jeg besøk av løpsdronningen Ingvill Måkestad Bovim, her på verkstedet mitt – du kan se mer fra besøket her – og da lagde vi en pasta Alfredo med en vri. Her er fløten byttet ut med blomkål, noe som også gir en veldig god saus. Så, vil du ha en litt sunnere variant av pasta Alfredo, er denne oppskriften – som er Ingvill sin – et supert alternativ!

Klikk deg inn her for å besøke Ingvill sin blogg! Hun skriver om mat og trening!

Oppskrift på pasta alfredo med en vri
til 4 personer

Ovnsstekt rosenkål
500 g rosenkål – gjerne ferske om det er å finne
1/4-1/2 ts chiliflak
1/2 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje

Kyllingen og pastasausen
1 blomkål
300 g spagetti – her bruker vi fullkornsspagetti
4 kyllingfileter
2 ss olivenolje
4 dl kyllingkraft eller- fond/buljong
75 g parmesan
200 g spinat
200 g cherrytomater

Sett stekeovnen på 180 grader.

Fersk rosenkål må du rense før du deler den i to. Frossen rosenkål deler du bare i to og har i en ildfast form. Dryss over chiliflakene, salt, pepper og olivenolje og bland det sammen. Stekes i stekeovnen i 15-20 minutter.

Del blomkålen i buketter og ha i en kjele med kokende vann. La det koke i ca. i ca 10 minutter, til blomkålen er myk og gjennomkokt.

I en annen kjele koker du spagettien i lettsaltet vann.

Skjær kyllingfileten i litt store strimler og stek dem i litt olje på litt over medium varme. Dryss over litt salt og pepper.

Hell av vannet fra blomkålen, men ta vare på vannet. Bruk det til å lage kyllingbuljongen/-fonden.

Ha blomkålen i en matprosessor sammen med parmesanen (som du deler i mindre biter først) og halvparten av buljongen og kjør knivene rundt til alt er most opp. Spe med buljongen til du får en tykk saus. Du kan også bruke en stavmikser. Da må du rive parmesanen først. Smak til for å kjenne om du må krydre litt mer.

Vask spinaten godt og del opp cherrytomatene.

Hell av vannet av pastaen. Så heller du ca. halvparten av sausen, samt spinaten over pastaen og rører det sammen.

Bland sammen alt, eller legg de ulike ingrediensene i hver sine skåler, så er det klart til servering!

God middag!

 

Kylling med paprikasaus og ris

$
0
0

Hei!

Jeg heter Hennika og er 15 år. Jeg har hatt arbeidsuke med skolen og har da vært her hos Marit for å se litt hva hun gjør og hvordan det er å jobbe med blogg og sosiale medier. Jeg fikk i oppdrag å finne ut en av mine favorittretter og lage en oppskrift som vi kunne dele med dere her på bloggen.

Jeg valgte å lage kylling med paprikasaus og ris. Dette er noe av det beste jeg kan få servert! Både barn og voksne liker denne retten og jeg synes den passer godt til hverdag, men også i helgen!

Oppskrift på kylling med paprikasaus og ris
til 4 personer

Kyllingen
500 g kyllingfilet
salt
pepper
10 g smør
1 ts olivenolje

Paprikasus
3 paprika
1 ss olivenolje
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
3 dl kyllingkraft eller -buljong
2 dl kremfløte
1 1/2 ts flaksalt
1 ts pepper
1 ss maizena

Rispilaff
1 løk
1 fedd hvitløk
50 g smør
250 g ris
5 dl kyllingkraft eller -buljong
2 never blandet grønn salat

Start med paprikasausen. Sett grillelementet på stekeovnen på full varme og kle et stekebrett med aluminiumsfolie.

Vask paprikaene, del dem i to og fjern kjernehusene. Legg dem på stekebrettet med skinnsiden opp og grill dem til de får store svarte flekker. Ta dem ut og legg dem i en pose i 15 minutter slik at skinnet blir lett å ta av etterpå.

Mens paprikaen avkjøler seg, begynner du med risen. Finhakk løken og hvitløken og ha det i en kjele sammen med smøret. La det surre på medium varme til løken blir blank. Hell i risen og rør om. Deretter fyller du på med kyllingkraft eller -buljong og koker opp. Sett på et lokk og la den småkoke i 20 minutter.

Fjern skinnet fra paprikaene og kutt dem i mindre biter og ha det i en kasserolle sammen med olivenoljen. Hakk opp sjalottløken og hvitløken og ha i. La det fres i noen minutter. Hell i kyllingkraften eller -buljongen og la det småkoke i ca. 15 min.

Tørk kyllingfiletene lett med kjøkkenpapir. Krydre dem med salt og pepper. Varm opp panna og ha i smør og olje for en god smak. Stek filetene med skinnet ned til de har fått en gyllen brunfarge. Vend filetene og sett i et steketermometer. Sett stekepannen inn i ovnen på 200 grader til kyllingen har nådd en kjernetemperatur på 70 grader.

Hell fløten i sausen og kjør den glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Rør ut maizennaen i nok kaldt vann til du får en tykk grøt. Jevn ut sausen med maizennaen.

Bland inn litt salat i risen og legg det på en tallerken med kyllingen. Hell over litt saus så er det klart for servering!

 

Butter chicken og naan med safran

$
0
0

Butter chicken er en knallgod indisk middag med kylling som ligger i en fyldig og smaksrik tomatisert saus. Det finnes sikkert en million ulike utgaver av den tradisjonelle retten. Dette er min variant!

Før kyllingen går i gryten, marineres den i yoghurt og krydder. La den gjerne marineres over natten, men noen timer er også helt innafor.

Til kyllingretten har jeg bakt naan med safran. Denne versjonen er uten gjær. Originaloppskriften har jeg fra kokeboken til Anjali Pathak!

Her kan du lese om da Anjali var på besøk her på Verkstedet mitt!

Jeg bruker ferdig curry paste og mango chutney fra Patak’s og helfet kokosmelk fra Go-Tan i retten. Du kan selv velge om du vil gå for en mild eller sterk paste. Her har jeg brukt den milde.

Jeg er veldig stolt av å ha et samarbeid med haugen-Gruppen, som er importør av veldig mange høykvalitetsvarer. Blant annet Patak’s og Go-Tan.  Du kan lese mer om merkene deres her!

For meg er dette en perfekt familiemiddag når man har lyst til å kose seg og når man får besøk! Jeg vet ikke hvor vanlig det er, men jeg liker å bruke blomkål i min butter chicken. Det er med på å drøye ut kjøttet og bidrar med en rund og god smak til gryten.

Oppskrift på butter chicken og safran-naan
6 personer

Butter chicken
1 kg kylling
5 ss yoghurt naturell
3 ts Patak’s mild curry paste
3 ss sitronsaft

1 ss smør
2 ss nøytral olje
1 ss Patak’s mild curry paste
6 hele kardemommekapsler eller ½ ts malt kardemomme
3 fedd hvitløk
2 løk
1 ½ dl kyllingbuljong/-fond
2 ts tomatpuré
3 dl Go-Tan helfet kokosmelk
1 kanelstang
2 tomater
1 ss brunt sukker
½ blomkål
30 g mandler
koriander

Naan
6 brød

1 ¾ dl melk
¼ ts safran
¼ ts salt
500 g hvetemel, gjerne helt fint – av typen Tipo 0
1 ts bakepulver
½ ts natron
1 egg
1 dl yoghurt naturell
3 ss flytende honning

kokt basmatiris til servering

Del kyllingen i terninger på ca. 3 x 3 cm og ha i en skål sammen med yoghurt, curry paste og sitronsaft. Bland det sammen, dekk skålen med plastfolie og sett den i kjøleskapet til neste dag. Har du mindre tid, lar du kyllingen marinere på kjøkkenbenken i ca. 1 time.

Smelt sammen smør, olje og currypaste i en kjele og varm det opp på medium varme til det dufter herlig i hele kjøkkenet.

Har du hele kardemommekapsler, knuser du dem og tar ut frøene og har dem i kjelen. Eller ha i ferdig malt kardemomme. Finhakk hvitløkfeddene og løken og ha i. La det surre videre i noen minutter.

Så har du i kyllingen med marinaden den ligger i, kyllingfonden/-buljongen, tomatpureen, kokosmeljen og kanelstangen. Del tomatene i små terninger og ha i. Kok opp og la det småkoke i 15 minutter.

Smak til med brunt sukker.

Del blomkålen i små buketter. Del også opp stilkene og ta med. Ha det i kjelen og la det småkoke til blomkålen er myk.

Hakk opp mandlene og dryss dem og rikelig med koriander over ved servering.

Til naanbrødene koker du opp melken og safrantrådene i en kjele. La det trekke til melken har blitt lunken igjen. Bland sammen alle ingrediensene til deigen og kna den sammen. Det kan du gjøre for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Deigen må knas til du får en glatt og fin deig, ca. 5-6 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på så høy temperatur som mulig (gjerne 300 grader) og legg inn en pizzasten om du har det. Hvis du ikke har det, legger du inn et stekebrett opp ned.

Del deigen i 6 like store deler og kjevle dem ut til naan. Legg dem rett på bakestenen eller stekebrettet og stek til de puffer opp og får gyllenbrune flekker. Hvor lang tid det tar, avhenger av temperaturen i stekeovnen og om du har pizzasten eller ikke. Jeg steker mine på 300 grader, på pizzasten, i ca. 4 minutter.

Legg dem på en bakerist etterhvert som de blir ferdige. Dekk naanbrødene med et kjøkkenhåndle frem til servering.

Hell rikelig med mangochutney i en skål og server til!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importør av Patak’s og Go-Tan til Norge.

Kyllingform med grønnsaker og makaroni

$
0
0

Jeg vet at så mange av dere ELSKER kyllingpanner i ulike versjoner! Arvekyllingen har vært den mest leste oppskriften på bloggen i mange år og Tante Torhilds kyllingform ligger også på topp-ti.

Her kommer en ny kyllingform som jeg håper dere kommer til å elske like høyt! Dette er en litt magrere variant enn de to overnevnte.

Denne oppskriften er til 4 personer men det er veldig enkelt og greit å øke antallet personer. Da bruker du bare en større ildfast form eller langpanne. Pannen jeg bruker her er ca. 30 x 22 cm.

Oppskrift på kyllingpanne med makaroni og grønnsaker

Til 4 personer

350 g makaroni
2 fedd hvitløk
1 løk
½ rød chili
2 ss olivenolje
2 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
600 g kyllingfilet
3 dl vann, gjerne kokevannet fra makaronien
1 ss kyllingfond eller 1 buljongterning
1 ts salt
nykvernet pepper
1 toppet ts sterk sennep, ikke pølsesennep
2 dl most hermetisk tomat
½ brokkoli
200 g cherrytomater
125 g revet ost
salat til servering

Sett stekeovnen på 220 grader varmluft.

Kok makaronien i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Hell den over i et dørslag og la den renne av. Ta vare på litt av kokevannet!

Finhakk hvitløk, løk og chili og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre på medium varme i noen minutter.

Del kyllingen i litt store, avlange biter. Du ser på bildene ca. hvor store jeg bruker å dele mine. Skru opp varmen i stekepannen og legg i filetene. Er det skinn på kyllingfiletene, legger du dem med skinnsiden ned. La dem steke på forholdsvis sterk varme i noen minutter, til de får farge. Da kan du ta stekepannen av varmen. Du trenger bare steke kyllingfiletene på en side, og du skal ikke gjennomsteke dem nå.

Ha makaronien over i en ildfast form. Rør sammen vann, kyllingfond eller buljongterning (den knuser du bare mellom fingrene), salt, pepper, sennep og hermetisk tomat og hell over makaronien. Bland det sammen.

Del brokkolien i minde biter og cherrytomatene i to. Fordel det utover i langpannen. Så plasserer du kyllingbitene, med den siden som nå er stekt gyllenbrun opp, mellom grønnsaksbitene. Dryss over osten og sett formen i stekeovnen.

Stek formen i 12-15 minutter.

God middag!

 

 


Queasadilla med kylling og ost

$
0
0

Tortillalefser + ost = queasadilla! Jeg kan ikke spansk, men vet at queso betyr ost. Og det betyr jo da at vi må ha skikkelig med ost inni lefsene når vi lager quesadillas. Her får osten følge med kyllingfilet, tomater og vårløk. Du kan også bruke ulike kjøttpålegg, bønner, avokado, chili og mye annet snadder. Quesadillas er egentlig helt perfekt å lage dersom du har noen rester som burde vært brukt opp også.

Og det er aldeles perfekt å spise når du er fysen på noe godt.

Hvis du skal ha til middag, kan det være lurt å beregne dobbel porsjon til alle.

Oppskrift på quesadilla med kylling og ost

til 4 personer – til kveldsmat eller snacks

250 g kyllingfilet
1 ts salt
nykvernet pepper
150 g ost
2 tomater
2 vårløken
2 ts sterk sennep, ikke pølsesennep
4 tortillalefser
1 ss olivenolje
litt salat til servering

Sett stekeovnen på 200 grader. Legg kyllingfiletene i en ildfast form og dryss over salt og pepper. Stek filetene til de har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Du kan også steke dem i en stekepanne med litt olivenolje i.

I mellomtiden gjør du klart resten av fyllet. Riv osten, del tomatene i skiver og vårløkene i ringer.

Skjær kyllingfiletene i skiver. Smør utover sennepen på den ene halvdelen av alle 4 tortillalefsene. Fordel så halvparten av osten over før du legger kyllingskivene over, så tomater og vårløk og ost på toppen igjen.

Brett lefsene sammen. Brun lefsene i en stekepanne før du legger dem over på en stekeplate og steker akkurat lenge nok til at osten rekker å smelte. Følg med sånn at lefsene ikke blir brent.

Du kan også legge fyllet på den ene siden av lefsene og så legge dem rett over på en stekeplate og steke dem i stekeovnen. Da bruker jeg å ikke brette resten av lefsen over fyllet under stekingen, men legge aluminiumsfolie over den siden av lefsen (sånn at de ikke blir harde). Så når osten har smeltet, tar jeg ut quesadillaene og bretter over resten av lefsen.

 

Tex-mexsalat

$
0
0

Å, jeg elsker salater med massevis av god smak, litt krønsj og friske farger! Og er du litt som meg, tror jeg at du kommer til å elske denne salaten du også! Her er det saftig kylling og moden avokado, salat og paprika, og så er det i tillegg noen herlige tex-mex-smaker i bønnene og tortillachipsen.

Jeg tenker at dette er en perfekt rett å lage både på fredagskvelden med hele familien og når syforeningen kommer.

Kos deg!

Oppskrift på tex-mexsalat

til 4 personer

Salaten
500 g kyllingfilet, gjerne med skinn
1 ts flaksalt
½-1 ts spisskummen
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
1 boks, 290 g, svarte bønner
1 liten boks, 165 g, mais
½ rødløk
1 rød paprika
2 hjertesalater
2 avokadoer
100 g cheddar eller annen hvitost
150 g tortillachips

Dressingen
1 eggeplomme
½ dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
¼ vann
1 fedd hvitløk
1 ts worshestershiresaus
noen dråper Tabasco
saft av ¼ lime
¼-½ ts flaksalt

Sett stekeovnen på 200 grader.

Når jeg bruker store kyllingfileter liker jeg best å brune dem i stekepannen først, for så å steke dem ferdig i stekeovnen. Små fileter er lettere å steke ferdig i stekepannen, og samtidig ha kontroll på når de er akkurat passe stekt. Fordi kyllingkjøtt er magert kjøtt, blir det fort tørt om det stekes for lenge. Derfor bruker jeg stekeovnen og steketermometer.

Fordel salt, spisskummen og pepper rundt kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne og legg i filetene, men skinnsiden ned, dersom det er skinn på stykkene.

Brun dem på forholdsvis sterk varme i noen minutter, vend stykkene, stikk et steketermometer midt i den ene fileten og sett stekepannen i stekeovnen, eller legg filetene over i en ildfast form først.

Stek kyllingen til den har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Ta det ut og la det hvile noen minutter før du skjærer det i skiver.

Nå bruker jeg å lage dressingen. Ha eggeplommen i en liten skål. Spe med oljen, en dråpe om gangen, mens du visper hele tiden. Når du har fått spedd i litt, kan du øke tempoet på speingen. Så sper du med vannet. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og ha i sammen med resten av ingrediensene.

Hell de svarte bønnene over i et dørslag og skyll dem i kaldt vann. Ha dem i en bolle sammen med maiskornene. Finhakk rødløken, skjær paprikaen i små terninger og snitt opp salaten. Bland det sammen. Hell over dressingen og bland det hele sammen.

Ha salaten over i en serveringsbolle, gjerne en som er litt vid i fasongen. Del avokadoene i to og ta kjøttet ut av skallet. Jeg bruker en spiseskje til å hjelpe meg når jeg gjør det. Skjær dem opp i skiver og dander over salaten. Gjør det samme med kyllingkjøttet.

Riv osten og fordel den og tortillachipsen over til slutt!

Da er det bare å innstille seg på et skikkelig kosemåltid!

 

Langpanne med kylling, grønnsaker og pesto

$
0
0

Det kommer aldri til å bli for mange oppskrifter med saftig kylling og tilbehør laget i en langpanne! Jeg elsker mat som dette! Så masse gode smaker og så enkelt å lage. Perfekt å lage dersom man skal ha besøk og ikke ønsker å stesse før de kommer. Denne maten lager seg selv i stekeovnen. Du må jo plassere den der da, men de 40 minuttene som det tar å steke maten, kan du bruke til noe helt annet.

Det er veldig enkelt å både halvere og doble antallet du lager maten til.

Til kyllingen og grønnsakene har jeg laget en gronnkålspesto! Det lagde jeg for første gang i fjor og serverte til stekt laks og pasta og det ble en umiddelbar suksess! Du finner oppskriften på det her.

Jeg blir glad til langt inni hjertet når jeg ser mat som dette! Jeg synes den er så vakker. Og så smaker den akkurat like godt som den ser ut. Herlige saker!

Oppskrift på langpanne med kylling, grønnsaker og grønnkålspesto

til 4 personer

1 søtpotet, ca. 350 g
3 gulrøtter
6-7 sjalottløk
1 hel hvitløk
1 fennikel
4 kyllinglår, gjerne med skinn, ca. 1 kg
3-4 ss olivenolje
2 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
200 g cherrytomater, gjerne i ulike farger

Grønnkålspesto
150 g grønnkål – her bruker jeg ferdig oppdelt, kjøpt i pose
50 g pinjekjerner
1 fedd hvitløk
litt over 1 dl god olivenolje
ca. 1 ts sitronsaft
1/2 ts flaksalt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skrell søtpoteten og gulrøttene. Søtpoteten deler jeg først i ca. 3 cm tykke skiver, så skjærer jeg skivene i to. Gulrøttene deler jeg i tykke staver langsetter.

Sjalottløkene deler jeg i to og hvitløken deler jeg også i to, langs «magen». Har fennikelen stygt lag ytters, tar du det av. Hvis ikke, vasker du den bare før du deler den i båter. Jeg bruker å skjære av et tynt lag nederst og øverst først.

Kyllinglårene skal du dele i to. Skjær et snitt med knives der hvor kneet er. Så bruker du fingrene og knekker låret. Da ser du lett hvor du igjen skal bruke kniven for å dele kyllinglåret i to.

Fordel alt dette oppi en langpanne. Så fordeler du oljen, salt og pepper rundt og gnir det inn. Sett pannen i stekeovnen og stek i 20 minutter. Ta ut formen og legg i tomatene. Sett formen tilbake i stekeovnen og stek videre i 20 minutter. Altså 40 minutter total steketid.

Mens dette står i stekeovnen, lager du grønnkålspestoen. Hvis grønnkålen allerede er oppdelt, som den er hvis du kjøper den i pose, har du den over i en bolle. Har du en hel kål, skjærer du den i ca. 1 cm brede strimler før du har det i en bolle. Hell over nok kokende vann til at det dekker ordentlig. La det ligge sånn i 30 sekunder. Så hvelver du det over i et dørslag og heller over nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen.

La vannet renne av før du har det over i en matprosessor eller blender sammen med mesteparten av pinjekjernene og hvitløkfeddet. Kjør knivene rundt det blir helt opphakket. Tilsett olivenoljen, gjerne i en stråle, mens knivene går. Du skal tilsette nok olje til at det blir en forholdsvis tynn saus. Ha i sitronsaften, salt og pepper. Ta en liten smak for å kjenne om det smaker passe salt og syrlig.

God middag!

 

Kylling adobo

$
0
0

Kylling adobo kylling kokt i en blanding av soyasaus og eddik. Ganske spesielt, tenker du kanskje, mja. Ikke helt vanlig for oss her hjemme, men på Filippinenen er dette veldig vanlig. Kylling adobo regnes nenlig som nasjonalrett på Filippinene. Og godt, det blir det!

Enkel å lage er den også. Jeg kjøper hele kyllinglår som jeg deler i to. Du kan også bruke en tilsvarende mengde med kyllingklubber. Så bruner jeg dem før jeg lar de koke på svak varme i soya- og eddikblandingen.

Oppskrift på kyllng adobo

til 6 personer

1 kg kyllinglår med bein
1 ss olivenolje
2 dl hvitvinseddik
2 dl soyasaus
6 laurbærblad
1 ss brunt sukker
masse nykvernet pepper
1 hel hvitløk
1 chili
noen korianderblad til servering

Risen
7 ½ dl vann
5 dl ris
1 ts salt

Med de kyllinglårene jeg brukte her, ble det 4 hele lår, altså 8 biter etter deling. Skjær et snitt med kniven der hvor kneet på kyllingen er. Bruk fingrene og knekk låret. Da ser du lett hvor du igjen skal bruke kniven for å dele kyllinglåret i to.

Varm oljen i gryten og brun kyllingbitene på forholdsvis høy varme. Du må sikkert brune i to omganger. Når bruningen er ferdig, har du i resten av ingrediensene. Hvitløken deler jeg bare en gang i to på midten og chilien skjærer jeg i skiver.

Kok opp, legg på et lokk og la kyllingen syde i 35-40 minutter. Å syde betyr at det akkurat skal boble.

Har du skinn på kyllingen, som du vil ha hvis du lager den på samme måte som jeg gjør her, kan du gjerne sette på grillelemenetet til slutt for at skinnet skal bli sprøtt igjen.

Kok opp vannet til risen og tilsett saltet. Vask risen i kaldt vann. Bytt vannet noen ganger, helt til vannet forholder seg klart. Ha risen i det kokende vannet. Legg over lokk og la det småkoke i 10 minutter. Skru av varmen, men la lokket ligge på – og dekk det gjerne med et kjøkkenhåndkle – og la risen stå i 10 minutter til. Da bruker den å være ganske så perfekt.

Dryss gjerne over litt koriander ved servering.

 

Kyllingform med poteter og asparges

$
0
0

Denne kyllingformen er jeg helt overbevist om at kommer til å bli en STOR FAMILIEFAVORITT i veldig mange hjem! Hvis du bruker å lage Arvekyllingen eller Arvekyllingen med en vri innimellom, MÅ du prøve ut denne langpanneretten også! Du kommer garantert til å elske den!

Dette er virkelig en alt-i-ett-form med poteter i bunn, gode grønnsaker, saftige kyllingbiter og en smakfull fløtesaus. Og for å få litt punsh i smaken bruker jeg Go Tan Sambal Oelek. Sambal Oelek er en indonesisk chilisaus hvor mange ulike chilier er most og blandet sammen. Perfekt å bruke til å smakssette retter. Og den passer godt inn i en kraftig fløtesaus.

Oppskrift på kyllingform med poteter, asparges, fennikel og fløtesaus

til 4 personer

800 g poteter
4 dl kremfløte
1 dl H-melk
2-3 ts Go Tan Sambal Oelek
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
600 g kyllingfilet
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 rød paprika
½-1 fennikel (avhengig av hvor stor den er)
6-8 asparges
200 g revet ost
1 vårløk
salat til servering

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme og finn fram en ildfast form på ca. 25 x 30 cm.

Skrell eller vask potetene før du skjærer dem i så tynne skiver som du greier. Jeg bruker en mandolin (ikke av den typen du spiller på, men den versjonen som er ment som skjæring). Fordel dem i bunnen av den ildfaste formen.

Bland sammen fløte, melk, Sambal Oelek, halvparten av saltet og pepperen og hell over potetene. Sett formen i stekeovnen og stek i 23-25 minutter.

I mellomtiden gjør du klart resten.

Del kyllingfiletene i litt store biter. Varm halvparten av olivenoljen i en stekepanne og brun kyllingbitene på sterk varme. Bitene skal ikke gjennomstekes, bare stekes til de blir lett brune. Ta dem ut.

Finhakk hvitløkfeddet og ha i stekepannen sammen med resten av olivenoljen, saltet og pepperen. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Del paprikaen i terninger og fennikelen i tynne båter. Skjær vekk den nederste delen av aspargesstilkene før du deler resten i litt mindre biter. Ha alt dette i stekepanna og la det surre i 3-4 minutter til.

Når potetene har forstekt, tar du ut formen og fordeler halvarten av osten over. Så fordeler du utover grønnsakene, så litt ost før du har over kyllingbitene og siste rest av ost.

Sett formen tilbake i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter. Sjekk etter om potetene er ferdig. Det vil avhenge litt ut fra hva slags potetsort du bruker og hvor tynne potetskiver du skjærte.

Skjær opp vårløken og dryss den og litt salat over pannen ved servering.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Viewing all 206 articles
Browse latest View live