Quantcast
Channel: Kylling – Fru Timian
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Kyllingtaco med appelsin- og mangosalsa

$
0
0
kyllingtaco, front

Kjenner du noen ganger at du blir ekstra fornøyd med deg selv etter å ha kokkelert deg frem til én eller annen rett på kjøkkenet? Det blir i alle fall jeg. Og dertil like oppgitt de gangene resultatet absolutt ikke sto i stil med verken innsats eller forventninger. For det skjer jo det også. Smakene sitter ikke helt som jeg hadde tenkt og kombinasjonene så bedre ut på papiret enn de faktisk var.

Denne tacoen tilhører første kategori. Smakene satt akkurat der jeg ønsket de skulle sitte og heten var presis så het som jeg hadde lyst til at den skulle være. Dessuten er hele retten en gledelig avveksling fra den litt mer tradisjonelle tacoen.

Da jeg lagde denne første gangen, hadde jeg rikelig med kyllingrester liggende i kjøleskapet som jeg bare delte opp, krydret og stekte. Du kan bruke rå kyllingfileter som du steker eller du kan ferdiggrillet kald kylling. Bruk det som passer best!

Til tacoen bruker jeg Buers ferske tacolefser – myke, saftige og skikkelig gode!

kyllingtaco

Dette trenger du for å lage kyllingtaco med appelsin- og mangosalsa til 4 personer

Tacoen
400 g kyllingkjøtt – rå eller allerede stekt kyllingfilet eller hel, ferdiggrillet kylling
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 rød chili
1 fennikel
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver – gjerne røkt versjon
½ ts spisskummen
2 vårløk
ca. 250 g hermetiske cannellinibønner
Maldonsalt
nykvernet pepper

Appelsin- og mangosalsaen
1 mango
2 appelsiner
2 skiver ananas
2 tomater
3 vårløk
1 rød chili
¼ ts (eller kanskje litt mindre) kajennepepper
Maldonsalt
nykvernet pepper

Til serveringen
Buers ferske tacolefser
revet hvitost
gresk yoghurt
blandet grønnsalat

Start med salsaen. Den blir bare bedre om den får stå en liten stund før servering.

Skrell mangoen. Skjær kjøttet løst fra steinen. Prøv å kjør kniven så tett inntil steinen som mulig slik at du får med mest mulig av kjøttet. Del det i små terninger. Appelsinene blir finest når du fileterer dem. Da skjærer du først av alt skallet, inklusive det hvite. Så legger du appelsinen i venstre neve (hvis du er høyrehendt) og skjærer ut hver båt slik at du ikke får med den tynne hinnen som omgir hver av appelsinbåtene. Del så båtene opp i mindre biter.

Skjær ananasen og tomatene i små terninger også. Vårløkene skjærer du i tynne ringer og chilien finhakker du. Liker du litt sterk mat, tar du med frøene og alt, hvis ikke fjerner du frøene før du finhakker. Bland alt i en bolle. Smak til med salt og pepper.

Om kyllingkjøttet er rått, starter du med det. Er det allerede ferdig stekt, kan du fremdeles starte med å dele det opp i små terninger, men da legger du det til side til etterpå.

Ha det rå kjøttet i en stekepanne sammen med olivenoljen og stek det på forholdsvis sterk varme i 3-4 minutter. I mellomtiden finhakker du hvitløkfeddene og chilien (med eller uten frø etter hvor sterk du ønsker å ha tacoen) og skjærer fennikelen i tynne ringer. Skru ned varmen i stekepanna og ha i. Bruker du ferdigstekt kylling, har du i terningene nå. Dryss over krydderet og bland det sammen. La det surre på medium varme i 4-5 minutter.

Skjær opp vårløken i ringer og ha både vårløkringene og cannellinibønnene i stekepanna. La det surre med de siste minuttene slik at det blir gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper.

Riv osten, finn fram tacolefsene, yoghurten og salaten og du er klar for et aldri så lite godt måltid!

Kos deg!

kyllingtaco med appelsinsalsa tacolefser tacolefser fra Buer kyllingtaco med mangeosalsa buers tacolefser

Blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Buers lefse- og lompebakeri

 

 

 


Minipaier med kylling og grønnsaker

$
0
0
minipai med kylling og grønnsaker

For noen dager siden så jeg den australske kokken Bill Granger lage små minipair med kylling og filodeig på en eller annen TV-kanal, og det så så godt ut at jeg måtte lage min egen versjon selv også. Eller det vil si, det var husets tenåring som nærmest forlangte at mor skulle lage sin versjon. Han så nemlig programmet sammen med meg på TV. Dette er min versjon, inspirert av Bill Grangers.

Istedenfor å lage og bruke en vanlig paideig, bruker jeg filodeig. Det er veldig kjapt og enkelt å bruke, og det gir en god smak. Jeg bruker å lage en kjempegod filodeigpai med fetaost og spinat (og noen ganger brennesle). Men den har jeg ikke oppskrift på her på bloggen. Oppskriften på den kommer i den nye sommerboken min som kommer i begynnelsen av mai.

Filodeig bruker de ikke å ha i den lokale dagligvarebutikken, men du finner den i de aller fleste innvandrerbutikkene. Som oftest i frosne pakker, men også noen ganger i kjøledisken, så spør hvis du ikke finner det selv.

minipaier med filodeig

Dette trenger du for å lage 4 minipaier med kylling og filodeig
Kyllingen
2 store rå kyllinglår, 700 g (eller kjøp ferdig stekt)
½ løk
1 gulrot
¼ purre
1 laurbærblad
salt

Resten av fyllet
2 sjalottløk
¼ purre
2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
½ squash
1 søtpaprika
6 aromasopper
60 g smør
1 pk filodeig, ca. 450 gram

grønnsalat til servering

minipaier med kylling

I denne versjonen koker jeg kyllinglårene før jeg lager selve paien. Vil du ha en kjappere versjon, kjøper du ferdigstekte kyllinglår, eventuelt ferdigstekte kyllingfileter og bruker kjøttet derfra. Du trenger et sted mellom 400 og 500 gram ferdig kjøtt. Hopp i såfall til ingredienslisten for resten av fyllet.

Ha kyllinglårene i en kasserolle og hell over nok kaldt vann til at det dekker. Skrell løken og gulroten og del i mindre biter før du har i sammen med purren, laurbærbladet og litt salt. Kok opp vannet og la vannet småkoke i ca. 30 minutter. Ta opp kyllinglårene og la dem avkjøles før du fjerner skinnet og river kjøttet i småbiter.

Fjern grønnsaksrestene fra kokekraften også før du lar kraften koke enda litt ned. Sil den og frys den ned til en senere anledning. Den er perfekt grunnlag til en suppe.

Så til resten av fyllet.

Finhakk sjalottløken, hvitløken,  purren og chilien og ha i en kasserolle sammen med olivenoljen, litt salt og nykvernet pepper. Skrap ut frøene fra chilien før hakkingen dersom du er forsiktig med heten i maten. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter til løken blir blank og det dufter fenomenalt godt i hele kjøkkenet.

Del opp squashen og paprikaen i små terninger og soppen i småbiter og ha i kasserollen. La det surre videre i noen minutter til grønnsakene er myke. Bland inn kyllingkjøttet. Smak til med salt og pepper.

Smelt smøret og sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Legg et filodeigark foran deg. Pensle over et tynt lag med smeltet smør. Legg et nytt ark over, gjerne litt på skrått. Pensle med smør og legg på et tredje ark, også det litt på skrått. Legg ¼ av fyllet midt på filodeigen. Dra filoarkene over og rundt fyllet. Pensle det med smør og sett pakken over på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med resten.

Stek minipaiene i 10-12 minutter, til de har fått en fin og gyllenbrun farge rundt det hele.

Server minipaiene med en god grønnsalat!

kyllingpaier med filodeig

minipai med kylling og grønnsaker

Kos deg!

 

 

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram!

Sosiale medier

Kyllingsnitsel med potetstappe og fennikelsalat

$
0
0
Kyllingsnitsel med potetstappe og fennikelsalat

Jeg innbiller meg at vi ikke bruker veldig mye fennikel i vanlige hverdagsmiddager her i Norge. Fennikelen oppleves nok som litt fremmed for mange, sånn at man ikke riktig vet hva man kan bruke den til.

Fennikel egner seg veldig godt til gratinering servert sammen med for eksempel fisk. Den kan gjerne også spises rå. Da liker jeg å skjære den i helt tynne skiver. Her får fennikelen følge av gulrotskiver i en enkel salat som smaker veldig godt i kombinasjon med denne kyllingsnitselen.

kyllingsnitsel med potetstappe

Dette trenger du for å lage kyllingsnitsel med potetstappe og fennikelsalat til 4 personer

Kyllingsnitsel
4 kyllingfileter á 120–150 g
50 g hvetemel
1 egg
2 dl griljeringsmel eller brødsmuler*
3–4 greiner timian
3 greiner persille
½ ts salt
nykvernet pepper
3 ss rapsolje
25 g smør

Potetstappe
800 kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
25 g smør
litt salt
nykvernet pepper

Fennikel- og gulrotsalat
2 ss gresk yoghurt
1 ss majones
¼ ts salt
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron
1 fennikel – 2 hvis de er små
1 gulrot

Fru Timian lager fennikelsalat 6

(spagettien med kjøttsaus som du ser på bildet, er jeg akkurat ferdig med å fotografere her. Oppskriften finner du her.) 

* Har du tørt brød liggende, kan du kjøre det til smuler i en matprosessor og fryse ned. De er helt topp å bruke til griljering som dette.

Start med potetstappa. Den tar lengst tid.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Legg én og én kyllingfilet mellom to lag plastfolie og klapp dem forholdsvis flate med et kjevle. Gjenta med resten.

Ha hvetemel i en dyp tallerken, sammenpisket egg i en annen og brødsmulene i en tredje. Fjern timianstilkene før du hakker opp både timianen og persillen. Bland det, samt salt og pepper inn sammen med brødsmulene.

Rull kyllingbitene først i hvetemelet, så i egget og til slutt i brødsmulene. Smelt oljen og smøret i en stekepanne og stek på litt over medium varme i 3–4 minutter på hver side til de er gyllenbrune og gjennomstekte. Det er mulig du må steke i to omganger.

Rør sammen yoghurt, majones, salt, pepper og sitronsaft til salaten i en bolle. Skjær både fennikelen og gulrota i helt tynne skiver. Bland det inn sammen med resten.

oppskjært gulrot og fennikel

PS! Legger du fennikel- og gulrotskivene i en bolle iskaldt vann en liten stund, vil de bli enda sprøere.

snitsel av kylling kyllingsnitsel med fennikelsalat

God middag!

 

 

Følg gjerne Fru Timians matblogg i andre sosiale medier!

Sosiale medier

Kyllinggryte med couscous

$
0
0
kyllinggryte med couscous

Denne kyllinggryten tilhører den herlige kategorien: “passer til alt”. Den er rask nok til å bli lagd på ganske så normale hverdager og staselig nok til fint å bli servert på en helgekveld! Elsker sånn mat! Og det vet jeg at mange av dere gjør også, så da håper jeg denne også vil falle i smak.

Jeg bruker rå kyllinglår i denne gryten. Det er mørkere i kjøttet og har litt mer smak i seg enn brystfiletene, men du kan godt bruke det også – bare så det er sagt. Og, du kan variere om du vil servere couscous til – som jeg gjør her – eller om du koker ris. Det er også veldig godt.

Har du lyst til å servere et godt brød til, passer disse ciabattaene veldig godt til.

kylling curry med couscous

Dette trenger du for å lage tomatisert kyllinggryte med couscous til 4 personer
1 løk
4 fedd hvitløk
2 selleristilker
2 cm ingefær
1 rød chili
1 ss olivenolje
2 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
1 ts tørket koriander (kan utelates)
600 g kyllingkjøtt, her bruker jeg lårfilet, men du kan også bruke brystfilet
1 boks hakket, hermetisk tomat
1 boks vann
2 ss mangochutney
salt
nykvernet pepper
3 ss creme fraise

3 dl couscous
½ ts salt
3 dl vann
1 ss god olivenolje
nykvernet pepper
2 vårløk
grønnsalat

Skrell og finhakk løken, hvitløkfeddene, selleristilkene, ingefæren og chilien og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre på ganske svak varme i 3-4 minutter til løken har blitt blank og myk. Liker du litt sterk mat, tar du med frøene i chilien, hvis ikke skraper du dem ut før du finhakker den.

Ha i krydderne og la det surre videre i 2 minutter.

Fjern skinnet på kyllingen før du deler den i mindre biter og har i pannen. Lårstykker passer veldig godt til denne gryten, så bruk gjerne det dersom du har mulighet.

Ha i tomatene. Fyll tomatbegeret med vann og hell det i også. Kok opp og la gryten småkoke i ca. 30 minutter. Ha i mangochutneyen og creme fraichen, og smak til med salt og pepper.

Ha couscousen og saltet i en bolle. Kok opp vannet og hell det over. Dekk bollen med plastfolie og la couscousen stå slik i 4-5 minutter. Ta av plasten og bruk en gaffel for å røre luft i couscousen. Ha over olje og pepper. Skjær vårløken i tynne ringer og bland inn.

Server kyllinggryten med en enkel grønnsalat.

kyllinggryte med couscous

kylling tikka med couscous

God middag!

 

 

Følg gjerne Fru Timians matblogg også i andre sosiale medier.

Sosiale medier

Deilig kyllingcurry for hele familien

$
0
0
barnas beste kyllingcurry

Curry er betegnelsen på en småhet og godt krydret saus med indisk opphav. Og inderne er utrolig gode på å lage sine sauser. Og det er slett ikke komplisert å herme dem. Heldigvis er det fullt mulig å lage en god curry uten at den blir for sterk i smaken. Rundheten og smakskompleksiteten, får du allikevel.

I denne oppskriften oppgir jeg mengden chilipaste innenfor et ganske stort intervall. Det er fordi det varierer veldig hvor sterk mat både barn og unger liker å spise og at det er stor forskjell på ulike chilipaster du kjøper i butikken. Hjemme hos oss spiser vi ganske sterk mat og har gjort det helt siden ungene var små. Så smak dere til og husk at det er lettere å tilsette mer paste på slutten av koketiden enn å fjerne heten av den som allerede er hatt i.

Du finner ferdig chilipaste i ”Asia-hyllen” i dagligvarebutikken.

Du kan enkelt erstatte kyllingkjøttet med svinefilet i samme mengde.

kurry

kyllingcyrry med erter og salat

Dette trenger du for å lage kyllingcurry til 4 personer

Curryen
500 g kyllingbrystfilet
3 ss rapsolje
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ts–2 ss currypaste
2 ss mango chutney
2 ss tomatpuré
3 dl helfet kokosmelk
1 grønt eple
1 liten boks mais
100 g frosne erter
½ ts salt
nykvernet pepper

Tilbehøret
250 g brun ris
vann
¼ ts salt

Fjern eventuelt skinn på kyllingfiletene før du deler dem i små terninger. Brun kyllingbitene kjapt med oljen i en stekepanne. Stek i flere omganger. Ha bitene over i en kasserolle etter hvert som de blir ferdig brunet. I mellomtiden renser du og finhakker løken og hvitløkfeddet. Skru ned varme på panna og ha i løkene. La det surre på litt under medium varme 3–4 minutter. Ha det så i kjelen.

Ha i currypasten, mango chutneyen, tomatsuréen og kokosmelken og gi det hele et oppkok. La det småkoke i ca. 15 minutter.

Skrell eplet og skjær det i små terninger. Ha dem i kasserollen sammen med maisen og ertene de siste kokeminuttene. Smak til med salt og pepper.

Kok ris etter anvisning på pakken.

kyllingcurry med erter og mais kurry

God middag!

 

 

Følg gjerne Fru Timians matblogg på andre sosiale medier også!

Sosiale medier

Påskepølser!

$
0
0
speltlomper

Jeg vet at du ikke trenger noen oppskrift fra meg for å servere grillet pølse i lompe. Det bruker å gå forholdsvis greit å greie selv, fra riktig så lav alder. Derfor benytter jeg bare anledningen til å friste deg litt!

Som østfolding er det ekstra stas å bruke Buers lomper til pølsene. Buer har fabrikken sin i Askim og derfra produserer de lomper og lefser til store deler av landet. Morsomt!

Jeg fant noen nye pølsetyper i butikken også. Gode smaker!

God påske!

pølse med lompe 5

pølse med lompe 4 pølse med lompe speltlomper fra buer kopi

 

 

Blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med
image005

Stekt kylling med maiskrem

$
0
0
stekt kylling og maiskrem

Det er bestandig en deilig følelse når man kan sette fiks ferdig middag på bordet, mindre enn 20 minutter etter at man satte i gang med matlatingen. Og det kan med denne middagen! Saftig kylling med en veldig god maiskrem til. Maiskremen er like enkel å lage som den er god å spise.

Her bruker jeg de store boksene med hermetiske maiskorn som Bonduelle har. Maiskornene er store og søte og det er veldig mye mais – og lite væske – i boksene. Så det kan vi like.

most mais og stekt kylling

Stekt kylling med maiskrem 

Kyllingen
500 g kyllingfilet
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss olivenolje

Maiskremen
2 store bokser Bonduelle maiskorn, á 300 g
2 dl matfløte
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Til servering
blandet grønnsalat

Her bruker jeg store kyllingfileter med skinn, som er ca. 250 gram hver, og når jeg bruker så store fileter, bruker jeg bestandig å brune dem i panna først før jeg ettersteker dem i stekeovnen. Bruker du det samme som meg, starter du med å skru på stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Dryss salt og pepper over kyllingfiletene og varm opp oljen i en stekepanne. Legg i filetene og brun dem på begge sider før du stikker et steketermometer midt i den tykkeste delen på én av filetene. Sett stekepannen i stekeovnen (hvis den tåler det) eller legg filetene over på et stekebrett og stek filetene til de har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile i noen minutter før du skjærer det i tykke skiver.

Bruker du små fileter, kan du steke dem ferdig i pannen. Skru ned varmen noe etter at de har blitt gyllenbrune.

Ha maisen i en kasserolle sammen med fløten og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter før du enten heller det over i en matprosessor og moser det til en krem eller bruker en stavmikser. Ha det tilbake i kasserollen og smak til med salt og pepper.

Jeg tar ut noen av maiskornene slik at de ikke blir most, og tilsetter dem igjen etter mosingen, bare for å gi kremen litt tekstur.

Bland sammen en grønnsalat og server til.

stekt kylling med most mais

God middag!

 

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Bonduelle. 

Kyllingspyd med hummus

$
0
0
kyllingspyd med hummus og salat
Du vet at du har lag en god dipp når...

Pastasalat med kylling og avokado

$
0
0
pastasalat med kylling
Helt siden jeg som student, og nyankommet til Oslo, oppdaget...

På tur til tacoens hjemland!

$
0
0
spiser chicken tinga
Her kommer dagens fun fact: Norge er det landet i...

Chicken tinga

$
0
0
chicken tinga
Tidligere i sommer var jeg så heldig å få reise...

Kyllingsalat med linser og egg

$
0
0
kyllingsalat med liser og egg
Jeg har fått skikkelig dilla på kokt, opprevet kyllingkjøtt –...

Kylling tikka masala

$
0
0
kylling tikka masala
For ikke lenge siden fikk jeg et skikkelig hyggelig og...

Fersk grønnsakspasta servert med stekt kyllingfilet og ostesaus

$
0
0
fersk brokkolipasta med kylling
For noen uker siden fikk jeg besøk av noen av...

Kylling tikka-salat

$
0
0
salat og pappadums
Hvis du har lyst på en saftig og god salat...

Arvekyllingen med en vri!

$
0
0
Fru Timians kyllinglangpanne
Den nest mest populære oppskriften på bloggen min er “Arvekyllingen“....

Hjemmelaget kyllingburger i pitabrød

$
0
0
kyllingburger i pitabrød
Å lage sine egne burgere, det være seg både burgere...

Tante Torhilds kyllingform

$
0
0
tante torhilds kyllingform som hele familien elsker
Du vet at en rett er poppis når den til...

Paella!

$
0
0
paella
Jeg har lært av en spanjol at én viktig faktor...

Baconsurret kylling fylt med mozzarella

$
0
0
baconsurret kylling med poteter
Kombinasjonen kylling og bacon er både velkjent og velbrukt. Og...
Viewing all 206 articles
Browse latest View live